ZANIMLJIVO

Može li profesionalni vozač trkaćih automobila usporiti brže od ABS-a? Pogledajte video

Scott Mansell pokušao je otkriti može li se stvarno dobar vozač zaustaviti brže s osjećajem nego što to može računalo

Testiranje kočenja

 YouTube Screenshot

Scott Mansell, profesionalni vozač trkaćih automobila i voditelj Driven Media YouTube kanala, pokušao je otkriti može li se stvarno dobar vozač zaustaviti brže s osjećajem nego što to može računalo s antiblokirajućim kočnicama.

U posljednjem videu na kanalu, vozač je uspio ubrzati brže samo svojom desnom nogom i malo opreza nego što su Ferrarijevi najbolji računalni inženjeri uspjeli natjerati njihov automobil da poleti s "launch controlom". A u novom videu, Mansell priznaje da je mislio da će biti vrlo slična situacija s ABS-om.

Kako se pokazalo, tehnologija je iznimno korisna za svakodnevne vozače. Tijekom testiranja, Mazda MX-5 uspjela se zaustaviti u prosjeku za 34,73 metra s odstupanjem manjim od jednog metra kada je uključen ABS.

Normalni vozač je u međuvremenu postigao najbolji trag od 39 metara, i to je uspio tek u trećem od ukupno pet pokušaja. Njegov prvi pokušaj – a nemojmo zaboraviti da vrlo rijetko imamo više od jedne prilike zaustaviti se u slučaju nužde – bio je 45 metara, a njegov prosječni put zaustavljanja bio je 42,66 metara, što je razlika od 7,93 metra.

image

Testiranje kočenja

YouTube Screenshot

Dakle, da, ABS je, zapravo, korisna sigurnosna značajka. Ali što ako ste stvarno dobar vozač? Mansellu je također dano pet pokušaja bez sustava protiv blokiranja kotača kako bi dokazao superiornost čovječanstva, ali baš kao i kod običnog vozača, njegov prvi pokušaj bio je lošiji u odnosu na ABS.

image

Testiranje kočenja

YouTube Screenshot

S drugom prilikom,, Mansell se uspio poboljšati i uspio je postići najbolju izvedbu od 37,5 metara, što je još uvijek 2,7 metara lošije od prosječnog zaustavnog puta ABS sustava. Dakle, eto ga: ljudi se zapravo ne mogu mjeriti s računalima kada je u pitanju kočenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:54