CES LAS VEGAS

Mercedes postaje prvi proizvođač koji je dobio odobrenje u SAD za razinu 3 autonomne vožnje

Mercedes-Benz je danas priopćio da je dobio regulatorno odobrenje za korištenje Drive Pilot funkcije razine 3 u Nevadi

Mercedes Drive Pilot

 Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je danas priopćio da je dobio regulatorno odobrenje za korištenje funkcije 3. razine autonomne vožnje na cestama u Nevadi. To ga čini prvim proizvođačem automobila koji je dobio takvo odobrenje u Sjedinjenim Državama.

image

Mercedes Drive Pilot

Mercedes-Benz

Proizvođač automobila objavio je to danas na CES-u, prema Autonewsu, a funkcija će biti dostupna na Mercedesu S-klase i potpuno električnom EQS-u. Automatizacija razine 3 omogućuje vozilu da se samo vozi pod ograničenim uvjetima. Kada se to dogodi, vozač može skrenuti pogled s ceste, a osoba na vozačevom sjedalu se ne smatra da "vozi".

image

Mercedes Drive Pilot

Mercedes-Benz

Mercedesov Drive Pilot sustav, međutim, radi samo pri brzinama do 64 km/h. To znači da će se prvenstveno koristiti tijekom prometnih gužvi. Iako to nije sasvim potpuna autonomija, to barem znači da bi vozač mogao odgovoriti na e-poštu ili skrenuti fokus s ceste tijekom putovanja na posao.

image

Mercedes Drive Pilot

Mercedes-Benz

Međutim, osoba na vozačevom sjedalu ne može zaspati jer automobil od nje može zatražiti da preuzme kontrolu u bilo kojem trenutku. Ako vozač ne odgovori na takav zahtjev unutar 10 sekundi, vozilo će se zaustaviti u nuždi.

Iako su neke tvrtke počele upravljati potpuno autonomnim vozilima na mjestima kao što je San Francisco, ona se koriste kao robotaksiji. Mercedesov Drive Pilot, s druge strane, namijenjen je vozilima kupaca.

Nakon Nevade, Mercedes je rekao da namjerava tražiti sličnu certifikaciju u Kaliforniji. Iako je nov u SAD-u, proizvođač automobila već nudi Drive Pilot u Europi. U Njemačkoj je to opcija koja košta 5.000 eura za S-klasu i 7430 eura za EQS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:05