PREMIJERA

Mercedes pokazao novu električnu AMG krstaricu: EQE stiže u dvije izvedbe s do 687 KS

Čini se kako u EV eri zapremnina nije previše bitna, a Mercedesov odjel za performanse je to savršeno jasno pokazao s novim modelima

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC

 Mercedes-AMG

Čini se kako u električnoj eri obujam nije previše bitan, a Mercedesov odjel za performanse je to savršeno jasno pokazao s potpuno novim EQE 43 4MATIC i EQE 53 4MATIC+.

image

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC

Mercedes-AMG

Prva, slabija varijanta (43 4MATIC) dobiva sustav pogona na sva četiri kotača s dva elektromotora koji stvaraju kombiniranih 476 KS (350 kW) i 858 Nm okretnog momenta. Ovaj pogonski sklop omogućuje modelu da dostigne 100 km/h za 4,2 sekunde, na putu do elektronički ograničene maksimalne brzine od 210 km/h.

image

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC

Mercedes-AMG

Snaga dolazi iz litij-ionske baterije od 90,6 kWh, koja omogućuje domet između 462-533 kilometara prema WLTP-u. Kad je baterija prazna, vlasnici mogu koristiti standardni punjač od 11 kW, ali mogu izabrati i opcionalni dodatni punjač od 22 kW. EQE 43 4MATIC ima mogućnost brzog punjenja do 170 kW, odnosno 180 kilometara dometa za samo 15 minuta.

image

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC

Mercedes-AMG

I dok je već ulazna varijanta vrlo impresivna, entuzijastima je na izboru i EQE 53 4MATIC+. Ova varijanta koristi nadograđeni sustav pogona na sva četiri kotača s dva motora koji proizvode kombiniranu snagu od 626 KS (460 kW) i 950 Nm okretnog momenta. Time se sprint do stotke smanjuje na 3,5 sekunde, dok se najveća brzina povećava na 220 km/h. Međutim, sve to dolazi sa svojom cijenom, jer procijenjeni WLTP domet pada na 444-518 kilometara.

image

Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+

Mercedes-AMG

Ako ipak želite više od brojki, tu je i opcijski AMG Dynamic Plus paket, koji snagu povećava na 687 KS (505 kW) i okruglih 1000 Nm okretnog momenta. S ovim paketom EQE će uhvatiti 100 km/h za samo 3,3 sekunde, dok maksimalna brzina raste na 240 km/h.

image

Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+

Mercedes-AMG

Sport i Sport+ načini rada optimiziraju performanse, dok Comfort način rada pomaže optimizirati domet smanjujući snagu za 15-20 posto. Kad smo kod toga, puna snaga automobila dostupna je samo u Sport+ i Race Start načinima rada. Postoji i Slippery ('Skliski') način rada koji će smanjiti snagu za pola.

image

Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+

Mercedes-AMG

Mnogo posla utrošeno je na povećanje vijeka trajanja baterije, a novi EQE koristi Eco Charging funkciju koja 'smanjuje opterećenje baterije tijekom punjenja i tako usporava prirodni proces starenja baterije'. Iz Mercedesa su također istaknuli da se baterija može prethodno zagrijati ili ohladiti tijekom vožnje, kako bi se postigla optimalna temperatura za brzo punjenje do trenutka kada stigne na mjesto punjenja.

image

Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+

Mercedes-AMG

Oba modela opremljena su AMG Ride Control+ paketom koji uključuje zračni ovjes s prilagodljivim prigušivanjem, nosači kotača specifični za AMG, karike ovjesa i šipke protiv prevrtanja s većom krutošću. Michelin Pilot Sport EV gume su standard, dizajnirane posebno za električna vozila visokih performansi.

image

Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+

Mercedes-AMG

Standardan na oba modela je i sustav upravljanja stražnjom osovinom. Omogućuje okretanje stražnjih kotača do 3,6 stupnjeva kako bi se poboljšalo upravljanje pri brzinama iznad 60 km/h. Pri nižim brzinama, prednji i stražnji kotači mogu se okretati u suprotnim smjerovima kako bi se maksimizirala upravljivost, primjerice pri parkiranju.

image

Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+

Mercedes-AMG

Znamo da su električna vozila veoma tiha, no zvuk je oduvijek bio važan dio AMG-ovog iskustva vožnje, stoga novi EQE s AMG značkom dobiva pomoć posebnih zvučnika, bas aktuatora i generatora zvuka. Većina modela dolazi s Authentic postavom, no AMG Dynamic Plus paket će na 53 4MATIC+ dodati jedinstven zvuk performansi. Oba modela dobivaju Balanced, Sport i Powerful audio postavke.

image

Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC

Mercedes-AMG

Što se tiče kočionog sustava, oba modela dolaze opremljeni prednjim čeljustima sa šest klipova i prednjim diskovima od 415 mm. Straga se nalaze čeljusti s jednim klipom i diskovi od 378 mm. Ako planirate provoditi dosta vremena na stazi, možete se odlučiti za opcijski AMG keramički kočioni sustav, koji uključuje nadogradnju na 21-inčne naplatke, te veće i deblje prednje diskove (440 x 40 mm).

image

Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+

Mercedes-AMG

Promjene u odnosu na standardni EQE su relativno suptilne, s AMG oznakama i okomitim kromiranim naglascima. Dva modela također dobivaju sportski prednji branik koji miješa boju karoserije s crnom bojom visokog sjaja i kromiranim detaljima. Tu je i prednji razdjelnik, aerodinamički-optimizirani kotači i veći stražnji spojler.

image

Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+

Mercedes-AMG

Kabina dobiva AMG sportska sjedala s umjetnom Artico kožom, umetke od mikrovlakana i crveni kontrastne šavove. Možete odabrati i tradicionalnu Nappa kožu. Osim sportskih sjedala AMG varijante dobivaju upravljač s ravnim dnom, sportske papučice, AMG podne prostirke i mnoštvo AMG oznaka. MBUX Hyperscreen je opcionalan, a sastoji se od tri odvojena zaslona, s jednim za suvozača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:47