veliki planovi

Mazda ulaže 10,6 milijardi dolara u razvoj EV modela: Pokazali i buduću električnu ‘Miatu‘

Neimenovani koncept ima nisku siluetu s izraženim branicima, fiksnim krovom i dvojim velikim vratima u stilu Gullwinga

Mazdin koncept

 YouTube Screenshot

Mazda je nedavno počastila one koji su gledali prezentaciju svoje srednjoročne strategije elektrifikacije do 2030. godine. Nakon što je najavila ponovni fokus na elektrifikaciju povećanjem ulaganja i ažuriranjem globalnog omjera prodaje EV-a na 40 posto do 2030., Mazda je pokazala koncept u stilu MX-5 ali s coupe karoserijom.

Proizvođač automobila bio je škrt s detaljima, a koncept nije ni spomenut u službenom priopćenju za tisak. Međutim, pojavio se u videu odmah nakon snimke prethodne četiri generacije Mazde MX-5, zbog čega vjerujemo da bi mogao biti pregled nadolazećeg modela pete generacije.

Neimenovani koncept ima nisku siluetu s izraženim branicima, fiksnim krovom i dvojim velikim vratima u stilu Gullwinga. Površina i ukupne proporcije slične su trenutnom MX-5. Sprijeda vidimo osvijetljeni Mazdin amblem, dok se čini da LED prednja svjetla imaju neku vrstu "pop-up" mehanizma.

Dok se priča da će sljedeća generacija MX-5 zadržati motor s unutarnjim izgaranjem, čini se da ovaj koncept ima električni pogonski sklop. To je vidljivo iz aluminijske strukture, s prostorom iza kabine s dva sjedala koja bi mogla sadržavati baterije. Čini se da je izgled usredotočen na lakoću i dinamiku vožnje, vjerno naslijeđu sportskih automobila japanske marke.

image

Mazdin koncept

YouTube Screenshot

Kao što smo naveli, Mazda je ažurirala svoju srednjoročnu strategiju za 2030. Proizvođač automobila vjeruje da će udio prodaje električnih vozila u njegovoj globalnoj ponudi biti 40 posto do 2030., u odnosu na prethodnu procjenu od 25 posto. Mazdina strategija elektrifikacije bit će "prilagođena regionalnim karakteristikama i ekološkim potrebama" i bit će podržana ulaganjem od oko 10,6 milijardi dolara (79 milijardi kuna).

image

Mazdin koncept

YouTube Screenshot

Prva faza između 2022. i 2024. bit će usmjerena na razvoj. Druga faza između 2025. i 2027. bit će "prijelazno razdoblje" s uvođenjem novog hibridnog sustava i novih EV modela za Kinu i ostatak svijeta. Konačno, treća faza između 2028. i 2030. uključivat će niz premijera električnih vozila na globalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:32