IZAZVAO NESREĆU

Ma kakva autonomna vožnja? Ovaj automobil je zakočio zbog plakata na kojem je bio drugi auto

Do nesreće je došlo zato što je upravljačka tehnika pogrešno zamijenila jumbo plakat za stvarna vozila na cesti

Nesreća u Kini

 X Screenshot

Model Li Auto L9 je na kineskoj autocesti nedavno izazvao lakšu prometnu nesreću zbog naglog kočenja. Do toga nije došlo zato jer je vozač naglo pritisnuo kočnice, već zato što je upravljačka tehnika pogrešno zamijenila jumbo plakat iznad ceste koji reklamira dva kombija za stvarna vozila na cesti.

image

Li Auto L9

Li Auto

Li Auto L9 opremljen je cijelim nizom sustava za pomoć u vožnji, uključujući radar, ultrazvučne senzore, kamere i napredni lidar postavljen neposredno iznad vjetrobranskog stakla. Iako je sav potrebni hardver tu, čini se da inženjeri kineskog proizvođača automobila imaju dosta posla u usavršavanju softvera kako bi točno razlikovali reklame od stvarnih vozila.

Vozač SUV-a je rekao da se, nakon što je L9 otkrio reklamni pano, aktivirao sustav automatskog kočenja u nuždi koji je zaustavio vozilo koje se prije toga kretalo brzinom od 77 km/h.

image

Li Auto L9

Li Auto

Zbog naglog kočenja u SUV je straga udarilo drugo vozilo. Na sreću, šteta je bila prilično mala jer je i vozač iza pravodobno reagirao te nije bilo ozlijeđenih.

image

Nesreća u Kini

X Screenshot

Ovakvi događaji ‘fantomskog kočenja‘ nisu neuobičajeni u vozilima s poluautonomnim sustavima pomoći vozaču, ali ovo je prvi put da čujemo da je neki automobil zbunio reklamni pano. Vozač L9 navodno je tražio 20.000 juana (oko 2600 eura) odštete od tvrtke Li Auto za incident.

image

Li Auto L9

Li Auto

Kako je izvijestio The Autopian, Li Auto je objavio izjavu za kineske medije u kojoj je naveo da je predložio vlasniku ponuditi 4000 juana (oko 500 eura) u gotovini, ali dogovor nije finaliziran. Li Auto je priznao da je ‘sustav greškom identificirao reklamnu sliku kao vozilo‘ i izjavio da će se ‘u softverski sustav ugraditi poboljšanja‘.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 12:49