auto klub u španjolskoj

‘Kontra struje‘: Isprobali smo Mazdu CX-60 s novim 3,3-litrenim rednim dizelašem, poznate cijene

Mazda je odabrala drugačiji put prema manjoj količini štetnih tvari u ispuhu i smanjenju količine CO2, redni mild-hibridni dizelaš

Mazda CX-60 e-Skyactiv D

 Mazda

Dok se 99 posto konkurencije odlučilo za downsizing s malim motorima i turbopunjačima, Mazda je ostala vjerna velikoj kubikaži. Da od toga ne odustaju pokazali su i sada sa svojim novim dizelskim motorom koji je u usporedbi s konkurencijom "ogroman". Ljubitelji velike kubikaže ovdje će doći na svoje jer novi Mazdin motor snagu za koju konkurencija obično koristi dvolitrene motore s četiri cilindra razvija iz rednog šesterocilindraša s čak 3,3 litre obujma.

Motor je namijenjen novoj Mazdi CX-60 koja se od sada nudila samo s plug-in hibridnim pogonom. Dakle, dok se većina u svijetu automobila priprema za električno doba i stavlja dobre stare motore s unutarnjim izgaranjem na marginu, Mazda će barem do 2025. i dolaska "Skyactiv EV Scalable Architecture" koristiti "multi-solution" pristup motorizaciji svojih modela.

image

Mazda CX-60 e-Skyactiv D

Mazda

U Španjolskoj smo sada sjeli za upravljač velike i izgledom moćne Mazde CX-60 s tim dugo najavljivanim 3.3-dizelskim motorom kakav joj konačno i pripada i kakav potencijalni kupci ovog automobila i očekuju. Naziv modela je Mazda CX-60 e-Skyactiv D.

Prvi kilometri provedeni na lokalnim i autocestama španjolske pokrajine Katalonije otkrivaju da se čekanje isplatilo, jer veliki redni 6-cilindraš u svakom trenutku ostavlja dojam dragulja japanske dizelske strojogradnje, kako performansama tako i stilom rada. Ima potporu u blagohibridnoj tehnologiji sa 48V električnom instalacijom, a dolazi u dvije verzije: osnovna s 200 KS i 450 Nm ima stražnji pogon, a snažnija s 254 KS i 550 Nm uvijek dolazi s 4x4.

image

Mazda CX-60 e-Skyactiv D

Mazda

U kombinaciji s električnim motorom od 12,4 kW i 153 Nm, koji je smješten u mjenjaču između spojki, možete prilično brzo startati s mjesta.

Uz oba motora serijski se isporučuje automatski mjenjač s 8 brzina. Premda je i osnovna verzija s ubrzanjem do 100 km/h za 8,4 sekunde i najvećom brzinom 212 km/h za prosječnog i smirenog vozača puna šaka brade, puni potencijali motora obujma 3283 ccm izviru u snažnijoj verziji, s kojom se stotka hvata za 7,4 sekunde, međuubrzanja su silovitija, a najveća brzina ide do 219 km/h.

image

Mazda CX-60 e-Skyactiv D

Mazda

Motor je inače u normalnoj vožnji izvanredno tih, a kada se papučica gasa muški stisne motor zakipti od snage i snažno povuče, uz dubok, jahtaški zvuk rednog 6-cilindraša.

Osim toga, oba motora su nas vrlo iznenadila niskom potrošnjom, posebno s obzirom na veličinu i težinu i samog motora i cijelog auta. Normalnom vožnjom prosjek se s oba motora kretao između 5,3 i 5,9 litara, što je za ovakvu mrcinu od SUV-a, dugačku 4,75 metra i tešku oko 1900 kilograma sjajan rezultat. Tolika masa se, jasno, osjeti u na kočenju i to prilikom brze vožnje treba uzeti u obzir.

image

Mazda CX-60 e-Skyactiv D

Mazda

Upravljanje je dobro uravnoteženo u obje varijante, i možete se radovati prilično izravnom i agilnom upravljanju CX-60, unatoč teškom motoru iznad prednjih kotača.

Prilično odvažno, ali zapravo ne čudi ovakav razvoj događaja za Mazdu: Audi Q5 50 TDI quattro, BMW X3 xDrive30d, Jaguar F-Pace D300, Mercedes-Benz GLC 300 d 4Matic i VW Touareg V6 TDI već postoje na tržištu s moćnim 6 cilindarskim dizelašima. Nova, dizelska CX-60 već se može naručiti u hrvatskim salonima Mazde. Osnovna verzija s 200 KS košta 52.876 eura, a snažnija s 254 KS je, naravno, skuplja i košta 58.056 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:08