električni EM 90

Kinezi predstavili prvi kombi model Volva: Obilje luksuza, prostora i tehnologije za šest putnika

Putnički kombi sa šest sjedala je pokretni ured i luksuzni dnevni boravak u isto vrijeme. Ne zna se dolazi li u Europu

EM 90

 Volvo

Nakon opsežne uvodne kampanje s teaserima, Volvo je konačno predstavio svoj novi model EM90. Riječ je prvom kombiju ove marke, a Volvo u vlasništvu kineskog Geelyja se odlučio na posebno luksuzni pristup, nešto slično onome čime nas je Lexus iznenadio u svojem modelu LM, s bitnom razlikom da je ovaj Volvo isključivo električni auto i za sada se nudi samo u Kini.

Putnički kombi sa šest sjedala je pokretni ured i luksuzni dnevni boravak u jednom. Prednji dio je inspiriran dizajnom drugih recentnih Volvo modela, no da bi se EM 90 posebno isticao, osvijetljen mu je i logo. Uzorak na zatvorenoj masci inspiriran je neboderima, tvrdi Volvo.

image

EM 90

Volvo

Na boku auta koji je zapravo preodjeven Geelyjev kombi Zeekr 009 dominiraju velika klizna vrata s predimenzioniranim kvakama, a kotači od 19 ili 20 inča doimaju se prilično malima na ovako velikom automobilu. I na stražnjem dijelu je logo osvijetljen, a svjetla su, poput prednjih u obliku slova "T".

U unutrašnjosti dominira veliki 15,4-inčni zaslon osjetljiv na dodir i digitalni zaslon s instrumentima. Prednja sjedala odvojena su visokom, "lebdećom" središnjom konzolom s "ručicom" mjenjača izrađenom od Orrefors kristala.

image

EM 90

Volvo

I na armaturama se ponavlja motiv nebodera koji je ovdje naglašen ambijentalnim osvjetljenjem. Mnogim se funkcijama može upravljati putem glasovnog asistenta, koji se vizualizira avatarom na zaslonu osjetljivom na dodir.

No mnogo zanimljiviji dio unutrašnjosti je onaj straga. Svi putnici imaju vlastite komande za upravljanje funkcijama za zabavu i udobnost. U drugom redu nalaze se lounge sjedala s jastucima debljine 120 milimetara koji nude funkcije masaže, ventilacije i grijanja. Panoramski krovni otvor proteže se kroz cijelu unutrašnjost.

image

EM 90

Volvo

I straga se nalazi veliki zaslon od 15,6 inča koji je postavljen na krovu i namijenjen je za video streaming ili digitalne poslovne konferencije. Zvuk dolazi iz Bowers & Wilkins audio sustava s 3D zvukom i 21 zvučnikom. Pritiskom gumba ili glasovnom naredbom interijer se također može transformirati u spavaću sobu. Osim ekrana, pritom se podešavaju sjedala, zatamnjuju prozori, prilagođava klima uređaj i osvjetljenje.

Kao i svi novi Volvo modeli, EM90 podržava bežična ažuriranja, a aplikacija pretvara pametni telefon u digitalni ključ vozila. Kombi ima razne kamere i radarske senzore za sustave pomoći u vožnji.

image

EM 90

Volvo

Za razliku od ostataka automobila, za pogon Volvo nije odabrao najbolje što ima. Riječ je o električnom motoru od 268 KS koji pokreće stražnje kotače. Sprint do 100 km/h traje 8,3 sekunde. To znači da automobil ima znatno slabiji motor od sestrinskog modela Zeekr 009 koji ima dva motora i 544 KS. Kad smo već kod tog modela, istaknimo i da Volvo ne spominje dimenzije novog EM90, ali Zeekr 009 je dugačak 521 cm i visok je 185 cm, s 321 cm međuosovinskog razmaka. Volvo bi mogao biti negdje na toj razini.

image

EM 90

Volvo

Za pohranu električne energije zadužena je ogromna baterija kapaciteta 116 kWh što autu omogućuje doseg do 738 km, ali prema optimističnom kineskom CLTC standardu. Puni se za manje od 30 minuta (10-80 posto), no maksimalna snaga punjenja nije spomenuta. Kao i Volvo EX90, EM90 također omogućuje dvosmjerno punjenje: može puniti druge električne automobile i pokretati vanjske potrošače kao što su e-bicikli, hladnjaci za kampiranje i slično.

Zahvaljujući standardnom zračnom ovjesu, tihim gumama i onome što Volvo opisuje kao "prvoklasnu" zvučnu izolaciju i tehnologiju poništavanja buke, automobil vozi gotovo nečujno.

image

EM 90

Volvo

Luksuzni kombi najprije dolazi na kinesko tržište i tamo se već može naručiti. Prema kineskom Volvo konfiguratoru, cijene kreću od 818.000 juana, odnosno od oko 105.000 eura. Hoće li uopće doći u Europu za sada se ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 02:53