VIDEO

Kad ne vodite računa o dometu: Evo koliko brzo će se baterija rabljenog EV-a isprazniti ako vozite brzo

Poznato je da kod električnih automobila trebate više voditi računa o tome gdje i koliko dugo trebate puniti na putu do odredišta

Nissan Leaf i Alex Kersten

 YouTube Screenshot

Posjedovanje električnog automobila malo je drugačije od iskustva posjedovanja vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem, u smislu da morate više voditi računa o tome gdje i koliko dugo trebate puniti na putu do odredišta. I to nije nužno negativna stvar, jer se i benzinci i dizelaši trebaju točiti, samo je sve malo stresnije, barem za sada u početku elektrifikacije.

Ali sva ta dodatna pažnja nema smisla ako vozač ima "težu nogu". Alex Kersten iz slavnog CarThrottlea i Rory Reid, bivši voditelj Top Geara, odlučili su saznati hoće li brza vožnja "uništiti" bateriju električnog automobila u svojem najnovijem videu na AutoTraderovom kanalu.

Treba napomenuti da je eksperiment odrađen pri ledenih -3 stupnja Celzijusa, tako da mislim da svi znamo odgovor na to pitanje.

U prethodnom videu koji je snimio Rory Reid, gdje je vozio razumno, uspio je izvući 106 kilometra iz baterije Nissana Leafa. Ali sada, s teškom nogom na papučici gasa i ne baš idealnom temperaturom, možemo samo pogađati broj.

U početku, mjerač autonomije pokazuje domet od 42 milje (67 kilometra) u eco modu. Kad je automobil bio nov, njegova baterija od 24 kWh nudila je WLTP procijenjeni domet od 90 milja (144 kilometra), što znači da je u deset godina EV izgubio 45 posto kapaciteta baterije.

Stari Leaf uspijeva ubrzati do 160 km/h prilično brzo, ali njegov domet tako i pada. Nakon samo 5 kilometra na cesti, njegov domet je pao na 24 milje (38 kilometra). Kada su prošli 32 kilometra, automobil je počeo usporavati i na kraju je potpuno izgubio snagu nakon prijeđenih 34 kilometra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:09