AKTUALNO

Inženjeri ugradili ‘oči‘ na autonomni auto: ‘Ako ne bulji u vas, nemojte hodati ispred njega‘

Studija se bavi ovim zbog činjenice da ljudi, kada obično prelaze cestu, gledaju u vozača kako bi bili sigurni da obraća pozornost

Autonomno vozilo s ‘očima‘

 YouTube Screenshot

Autonomna vozila poput robotaksija bilo bi puno lakše razviti da ne moraju izbjegavati pješake. Dokaz je činjenica da su istraživači sa Sveučilišta u Tokiju ugradili velike oči na autonomno vozilo koje gledaju u ljude. "Ako ne bulji u vas, nemojte hodati ispred njega".

U studiji, istraživači su otkrili da stavljanje očiju na AV može smanjiti nesigurne prelaske za čak 64%. Je li stvarno tako jednostavno? Cijeli rad pruža nijansiraniji pogled na ono što se zapravo dogodilo.

Uz devet muškaraca, sudjelovalo je i devet žena. U njihovom slučaju dodavanje očiju nije učinilo prelazak ulice sigurnijim, barem ne na statistički značajan način. Čini se da je to zato što su, barem što se tiče ove studije, žene u početku bile opreznije pri prelasku ulice.

U radu se objašnjava da muškarci pokazuju drugačije ponašanje pri prelasku ulice u odnosu na žene. Muški sudionici zatraženi su da subjektivno procijene koliko su oči utjecale na njihovu odluku o prelasku ceste. Uglavnom su rekli da im nije bitno kamo oči gledaju. Odgovori ženske istraživačke skupine bili su mnogo drugačiji.

Što se tiče percipirane sigurnosti, ispitanice su u velikoj većini rekle da su se osjećale sigurnije kada je automobil opremljen velikim očima. Jedan očiti problem s ovim rješenjem je da se oči mogu fokusirati samo na jednu osobu u isto vrijeme. To je osim ako nema više parova očiju.

Studija se bavi ovim problemom zbog činjenice da ljudi, kada obično prelaze ulicu ispred automobila, gledaju u vozača kako bi bili sigurni da obraća pozornost. Međutim, apstraktnije je hoće li to značiti da automobil ima lice. Svakako je potrebno više istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:46