pogledajte VIDEO

Honda je napokon izradila prvi V8 VTEC, ali ne za aute: Moćni 5,0-litraš isporučuje 350 KS

Riječ je o 5,0-litrenom atmosfercu sposobnom proizvesti do 350 KS na osovini propelera dok radi na bezolovni benzin

Honda Marine BF350

 Honda Marine

Honda nikada nije napravila V8 motor za jedan od svojih cestovnih automobila, ali nedavno je predstavila svoj prvi za nautičku industriju, a čak ima i VTEC.

image

Honda Marine BF350

Honda Marine

Motor poznat kao BF350 stvorio je odjel Honda Marine, što znači da neće pokretati uzbudljive automobile japanskog proizvođača, već brodove dulje od 7 metara. Honda obećava dobre performanse, kao i glatku isporuku snage te "nisku potrošnju goriva". Kladimo se da i zvuči prilično dobro.

Riječ je o 5,0-litrenom atmosfercu sposobnom proizvesti 350 KS na osovini propelera dok radi na bezolovni 86-oktanski benzin. Također koristi Hondin poznati sustav Variable Valve Time & Lift Electronic Control (VTEC) koji koristi blagi profil bregaste osovine pri niskom broju okretaja i profil bregaste osovine visoke snage pri višim okretajima.

image

Honda Marine BF350

Honda Marine

Honda je također ugradila svoj sustav pojačanog okretnog momenta pri niskim brzinama (BLAST) koji ubrzava vrijeme paljenja kada je papučica gasa potpuno pritisnuta. Također je razvijeno nekoliko tehnologija za poboljšanje učinkovitosti goriva. Na primjer, Lean Burn tehnologija kontrole prilagođava mješavinu zraka i goriva prema brzini i opterećenju, dok Programirano ubrizgavanje goriva isporučuje pravu količinu goriva i zraka u svaki cilindar.

image

Honda Marine BF350

Honda Marine

Hondina tehnologija smanjenja trenja dodaje klipnim prstenovima ionsku zaštitu i također pridonosi visokoj učinkovitosti. Nadopuna V8 motoru je Hondin Intelligent Shift & Throttle komandni i kontrolni sustav kojim se upravlja preko kontrolera na vrhu s odvojenim gumbima za podršku i automatski nagib.

image

Honda Marine BF350

Honda Marine

BF350 nije lagan, niti je jeftin. Zapravo, teži 347 kilograma i dok Honda nije službeno objavila cijenu, postoje glasine da će koštati 43.300 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:02