SVJETSKA PREMIJERA

Hibrid je, mnogo snažniji, ali i teži te malo sporiji od prethodnika: Ovo je novi BMW M5, evo detalja...

Ipak, M5 nije krenuo putem Mercedesa koji V8 u AMG modelima zamjenjuje manjim motorima. Zadržao 4,4-litreni V8 što znači i veliku masu

BMW M5

 BMW Media

BMW je predstavio novi M5. Glavna vijest je da je i ovaj model prihvatio elektrifikaciju. Postao je plug-in hibrid, što samo po sebi nije loše jer donosi i rekordnu snagu, no mnoge će obožavatelje podijeliti dvije vijesti: M5 je postao izuzetno težak automobil, a osim toga je i sporiji od svojeg slabijeg benzinskog prethodnika.

image

BMW M5

BMW Media

No ima i dobrih vijesti. Protivnici downsizeinga će biti zadovoljni jer M5 nije krenuo putem Mercedesa koji V8 u AMG modelima zamjenjuje četverocilindričnim i šesterocilindričnim motorima. Novi sportski BMW je zadržao 4,4-litreni V8. U svojoj najnovijoj izvedbi taj motor razvija 577 KS između 5.600 i 6.500 okretaja u minuti i 750 Nm okretnog momenta. Pogonu pomaže električni motor koji dodaje 194 KS 281 Nm za ukupnu snagu sustava od 727 KS i maksimalni okretni moment od brutalnih 1000 Nm.

image

BMW M5

BMW Media

Na žalost, veliki benzinski motor uz dodatak hibridnog sustava jako podiže masu M5 i ona raste za gotovo pola tone što sigurno nije plus kada su u pitanju vozna svojstva. Novi model ima masu od ogromnih 2445 kilograma, a za usporedbu, stari model ima "samo" 1971 kg.To je porast mase za čak 24 posto.

image

BMW M5

BMW Media

Dodatna masa je razlog zašto je s gotovo 100 KS više od dosadašnjeg rekordera M5 CS, novi M5 zapravo sporiji od prethodnika, barem kada su u pitanju ubrzanja. Sprint do 100 km/h obavlja za 3,5 sekundi, dok je prošli M5 Competition to radio za 3,3, a CS model za samo 3,0 sekundi. I do 200 km/h razlike su slične. Barem maksimalna brzina nije promijenjena te ostaje ograničena na 250 km/h, odnosno 305 km/h s M Driver‘s paketom.

image

BMW M5

BMW Media

Koje su onda uopće prednosti novog hibridnog sustava? Osim manje potrošnje i zadovoljavanja strožih propisa o emisijama štetnih tvari BMW procjenjuje da će M5 moći 40 km u samo električnom načinu rada s nultom emisijom. Također, M5 nije zamišljen za utrke ubrzanja pa je mnogo bitnije kako se ponaša u svakodnevnoj praksi.

Veliki V8 motor opisan je kao motor s visokim brojem okretaja, dok će električni motor osigurati konstantnu snagu u cijelom rasponu broja okretaja. U praksi bi to trebalo biti zabavnije i ugodnije za vožnju nego kod prethodnika. Pogon je spojen na automatski mjenjač s osam stupnjeva.

image

BMW M5

BMW Media

BMW je također predstavio novi sustav “Boost Control”. Kada se lijeva poluga za mjenjač povuče i nastavi držati, pogonski sustav će se automatski postaviti na svoje najjače postavke i maksimalna snaga će biti instantno na raspolaganju.

image

BMW M5

BMW Media

Kao i model prije njega, novi M5 ima pogon na sve kotače. Sustav šalje snagu na sva četiri kotača, ali ako poželite driftati možete odabrati postavku pretežno stražnjeg pogona ili potpuno isključiti prednji pogon. Osim raspodjelom okretnog momenta između osovina, aktivni M diferencijal također može upravljati raspodjelom snage između lijevog i desnog stražnjeg kotača. Ovisno o tome što "mozak automobila" smatra najboljim odabirom, M5 može poslati snagu na samo jedan kotač kako bi se spriječilo podupravljanje.

image

BMW M5

BMW Media

BMW je poboljšao i mnoge druge detalje kako bi M5 bio brži i sposobniji u vožnji. Nosači motora i mjenjača su promijenjeni, a ovjes je potpuno redizajniran u usporedbi s konvencionalnim "peticama". Prednji ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima ima lakše aluminijske komponente za smanjenje mase i mnoge druge nove komponente.

image

BMW M5

BMW Media

Što se tiče dizajna, BMW se i ovdje poigrao s bubrezima. Maska sada ima sjajni crni dizajn s zatvorenim dijelovima u sredini iza kojih su smješteni sustavi za pomoć u vožnji poput radara. Okvir maske može biti osvijetljen.

image

BMW M5

BMW Media

M5 ima proširenja kućišta kotača, a u njima su smješteni kotači s naplacima od 20 inča sprijeda i 21 inč straga. Gume su dimenzija 285/40 ZR20 sprijeda i 295/35 ZR21 straga. U ponudi su tri dizajna naplatka. Diskovi su promjera 410 mm sprijeda i 398 mm straga, a uz nadoplatu se nude i keramičke kočnice koje imaju veće diskove od 420 mm sprijeda i smanjuju ukupnu masu auta za 25 kg.

Od ostalih detalja na vanjštini auta valja istaknuti stražnji dio s M spojlerom i M dvostrukim crnim ispušnim cijevima.

image

BMW M5

BMW Media

U unutrašnjosti auto kao opciju ima M Multifuction sjedala koja su svojevrsni kompromis između udobnosti na velikim udaljenostima i držanja tijela u sportskoj vožnji. Tu je novi dizajn upravljača, ambijentalna rasvjeta specifična za M5 i standardni Bowers & Wilkins Surround Sound System, heads-up zaslon i Sky Lounge panoramski krov automobila. Također je moguće odabrati karbonski krov kako bi se uštedjelo 30 kilograma mase.

image

BMW M5

BMW Media

Kao i klasična serija 5 Infotainment koristi BMW-ov operativni sustav 8.5 i ima vrlo malo fizičkih tipki u unutrašnjosti. "Zakrivljeni zaslon" ima grafike specifične za M5 i sastoji se od 12,3-inčnog zaslona za instrumente i većeg 14,9-inčnog dodirnog zaslona.

image

BMW M5

BMW Media

Novi BMW M5 će uživo prvi puta biti prikazan na Festivalu brzine u Goodwoodu sljedećeg mjeseca kada također započinje i proizvodnja. Limuzinska verzija će u Njemačkoj koštati od 144.000 eura, a kvaran će biti 2000 eura skuplji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 18:42