TEHNOLOGIJA

Googleovi semafori s umjetnom inteligencijom smanjuju zastoje za 30% i emisije za 10%

Googleov projekt Green Light već je aktivan u 12 gradova diljem SAD-a, Europe i Azije, a sljedeće godine širi se na njih još

Prometna gužva, Split (ilustracija)

 Tom Dubravec/CROPIX

Semafori ne samo da frustriraju vozače, već i povećavaju zagađenje. Koristeći ogromnu količinu podataka povezanih s prometom koje je prikupio Google Maps i snagu AI algoritama, tehnološki div se nada da će izliječiti oba problema učinkovitim reguliranjem postojeće infrastrukture.

Model temeljen na umjetnoj inteligenciji uzima u obzir strukturu, prometno-zelene uzorke i raspored svjetla na svakom raskrižju, koristeći podatke s Google karata. Zatim daje preporuke za optimizaciju semafora koje mogu primijeniti lokalni prometni operateri prilagođavajući trajanje crvenog svjetla prema protoku automobila.

Naravno, ta podešavanja nisu ograničena na jedan semafor, već mogu koordinirati nekoliko susjednih raskrižja, stvarajući "valove zelenih svjetala" koji mogu ublažiti prometne gužve. Iako sustav za praćenje uživo zvuči učinkovitije, Googleov pristup ne zahtijeva nikakva ažuriranja postojeće infrastrukture što ga čini jednostavnijim za implementaciju bez dodatnih troškova.

Tvrtka sugerira da su prije Googleovog "Green Lighta" semafori bili optimizirani "koristeći skupe senzore ili dugotrajno ručno brojanje vozila", tako da je njihovo rješenje definitivno poboljšanje. Učinci će biti još izraženiji na mjestima gdje su semafori zanemareni, korištenjem zastarjelih postavki bez ikakvog nadzora.

image

Prometna gužva, Zagreb (ilustracija)

Vanesa Pandžić/CROPIX

Prema studijama, onečišćenje na gradskim raskrižjima može biti 29 puta veće u usporedbi s otvorenim cestama, a polovica toga dolazi od zaustavljanja i pokretanja prometa. Prvi podaci iz Googleovih ispitivanja pokazuju da postoji potencijal za smanjenje zaustavljanja za 30% i smanjenje emisija na raskrižjima do 10%.

Projekt "Google Green Light" već je aktivan u 12 gradova uključujući Seattle (SAD), Rio de Janeiro (Brazil), Manchester (UK), Hamburg (Njemačka), Budimpeštu (Mađarska), Haifu (Izrael), Abu Dhabi (UAE), Bangalore, Hyderabad, Kolkata (Indija), Bali i Jakarta (Indonezija), što utječe na 30 milijuna automobila mjesečno.

image

Semafor (ilustracija)

Profimedia

Google se nada proširiti projekt tijekom 2024. godine, tražeći od inženjera gradskog prometa iz cijelog svijeta da ispune obrazac i uđu na listu čekanja. Kako piše Wired, za ideju je zaslužna supruga istraživača tvrtke koja ju je predložila prije dvije godine tijekom večere.

Osim projekta "Green Light", Google je najavio još nekoliko inicijativa povezanih s prijevozom za održiviju budućnost. Rutiranje s učinkovitom potrošnjom goriva u Google kartama proširit će se na Indiju i Indoneziju ove godine (već je dostupno u SAD-u, Kanadi, Europi i Egiptu) uz dodavanje podrške za vozila na dva kotača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:11