PREMIJERA

Foto, video/Povratak legendarnog coupea: Opel pokazao Mantu GSe ElektroMOD Coupe

Za prijenos je postavljen četverostupanjski ručni mjenjač koji snagu elektromotora šalje na stražnju osovinu
Opel Manta GSe ElektroMOD Coupe
 Opel

Manta je jedan od najvećih Opela u povijesti i model koji je 1970-ih predstavljao pojam sportskog automobila, iz vremena kad su širem krugu kupaca dostupni atraktivni coupe modeli harali europskim tržištem.

Prošle godine je obilježeno 50 godina od njenog predstavljanja i počela su "šuškanja" kako Nijemci pripremaju nasljednika jednog od svojih najpoznatijeg modela ikad.

I dočekali smo ga, ali ne u smislu proizvodnog automobila, već kao veličanstveni "elektromod" coupe, svojevrsnog križanca prepoznatljive povijesne siluete originalne Mante prilagođene današnjem vremenu i električnog pogona pod nazivom Manta GSe ElektroMOD Coupe.

Riječ je o jedinstvenom primjerku izrađenom za 50-godišnjicu modela, ali također predstavlja i lansiranje podbrenda GSe za buduće električne Opel modele visokih performansi.

image
Opel Manta GSe ElektroMOD Coupe
Opel

Za razliku od izvornog 1,6-litreni 4-cilindarskog motora u verziji GT/E prve generacije od 105 KS, ovdje je zamijenjen električnim motorom sa 147 KS i okretnim momentom od 225 Nm.

image
Opel Manta I
Opel

Međutim, Opel je za prijenos postavio četverostupanjski ručni mjenjač koji snagu elektromotora šalje na stražnju osovinu kako bi i u vožnji ostalo ponešto od sportskog duha starog majstora, a vozači također imaju mogućnost korištenja mjenjača i kao automatika. Prednosti: očekivano, najveći okretni moment dostupan je već od nula okretaja.

image
Opel Manta GSe ElektroMOD Coupe
Opel

Snaga se isporučuje iz litij-ionske baterije od 31 kWh, što omogućuje novoj Opel Manti GSe domet vožnje od oko 200 km.

Baš kao i uobičajeni električni Opel modeli i nova Manta ima regenerativno kočenje i ugrađeni punjač od 9 kW, a potpuno punjenje traje nešto manje od četiri sata.

image
Opel Manta GSe ElektroMOD Coupe
Opel

Opel je uspio kombinirati svoje najnovije dizajnerske elemente prilično ukusno u klasični oblik Mante GSe, koji sprijeda ima "Pixel-Vizor" koji se proteže punom širinom.

Riječ je zapravo o zaslonu koji se koristi za poruke, poput "Ja sam u nultoj e-misiji", nakon čega slijedi silueta Mante. Kultna stražnja dva puta po dva" okrugla svjetla također su trodimenzionalne LED jedinice.

image
Opel Manta GSe ElektroMOD Coupe
Opel

One-off koncept lakiran je u upečatljivu žutu boju, u kontrastu s crnim poklopcem motora, dok su kotači posebno dizajnirani marke Ronal od lakih slitina.

Unutrašnjost nove Opel Mante GSe također je profitirala od nadogradnji, uključujući najnovije digitalne zaslone marke za instrument ploču i infotainment sustav.

image
Opel Manta GSe ElektroMOD Coupe
Opel

Taj Pure Panel sastoji se od 12-inčnih i 10-inčnih digitalnih zaslona orijentiranih prema vozaču. Uz to, Opel je dodao vrhunski audio sustav Marshall.

U kabini pronalazimo i par sportskih sjedala sa žutom središnjom linijom, koji nude puno bolju potporu tijela i udobnosti u skladu s vremenom.

image
Opel Manta GSe ElektroMOD Coupe
Opel

Petrijev upravljač s tri kraka prerađen je i sada ima žutu oznaku u položaju 12 sati, dok su površine na ploči s instrumentima i vratima sada mat sive za kontrast žutoj i crnoj boji pronađenoj drugdje.

U bliskoj su budućnosti Opel će predstaviti niz elektrificiranih modela visokih performansi s novom oznakom GSe, uključujući i vruću verziju postojeće Corse-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:16