ZA IZLETE I ZA IKEU

Foto, video: Porsche je predstavio svestran i praktičan električni superauto Taycan Cross Turismo

Novi model jamči veću prostranost i bolje osobine izvan asfalta s istim performansama kao i limuzinska izvedba
Porsche Taycan Cross Turismo
 Porsche

Električna obitelj Porschea se širi danas predstavljenim Taycanom Cross Turismo. Riječ je o crossoverskoj evolucija standardnog Taycan koja je izvedena iz studije Mission E Cross Turismo, predstavljene 2018. godine na autosalonu u Ženevi. Taycan Cross Turismo ima povišeni razmak od tla i povećanu nosivost kako bi bio svestraniji i spremniji za vožnju izvan asfalta.

S estetskog gledišta, Cross Turismo se odlikuje duljom i manje nagnutom linijom krova što je rezultiralo povećanjem prostora za glavu putnika za 9 mm za sprijeda i za punih 92 mm u stražnjem redu.

Ima mjesta i u prtljažniku: Taycan 4 CT i Taycan 4S CT raspolažu s 446 litara, dok je u sportskijim Turbo i Turbo S varijantama dostupno 405 litara. Preklapanjem stražnje klupe obujam raste na 1212 litara (najbrže 1171 Turbo verzije), a opcijski je dostupan i stražnji nosač bicikla.

image
Taycan Cross Turismo
Porsche

U usporedbi s "normalnim" Taycanom, Cross Turismo je 20 mm viši i karakterizira ga niz zaštitnih obloga na branicima i blatobranima. "Off Road Design" paket dodaje još 10 mm visine uz standardnu ​​postavku, a koji se i dalje može dodatno podići pomoću zračnog ovjesa.

image
Taycan Cross Turismo
Porsche

Iako nije zamišljen za pravi off-road, novi Porsche crossover tako može daleko izvan asfalta. Konkretno, način vožnje "gravel" automatski povećava visinu za još 10 mm, podešava krutost ovjesa te kontrolu vuče i stabilnost. Posebni način vožnje također kontrolira isporuku okretnog momenta kako bi se maksimiziralo prianjanje na skliskim površinama poput blata, pijeska i šljunka.

image
Taycan Cross Turismo
Porsche

Cross Turismo ima nešto drugačiji domet od limuzine Taycan, kod kojeg je nedavno stigla nova ulazna varijanta samo s jednim elektromotorom. Ovdje su, s druge strane, sve verzije opremljene dvama motorima i pogonom na sva četiri kotača, Nazivaju se 4, 4S, Turbo i Turbo S. Porsche Adaptive Suspension Management u kombinaciji sa zračnim ovjesom, panoramskim staklenim krovom navigacijski sustav su također standard.

image
Taycan Cross Turismo
Porsche

Cross Turismo može se personalizirati istim izborom boja karoserije i unutrašnjim oblogama kao i Taycan limuzina dok spomenuti paket "Off Road Design" opcijski donosi atraktivne aluminijske naplatke od 20 i 21 cola. Sustavi za pomoć u vožnji također su preuzeti iz limuzinske verzije, pa i kod Cross Turisma nalazimo prilagodljivi tempomat, Active Lane Keep, Active Parking Support...

image
Taycan Cross Turismo
Porsche

Prema Porscheu, obitelj Taycan može se konfigurirati u više od 21.000 različitih kombinacija ponudom boja, aluminijskih naplataka i izgleda unutrašnjosti. Usto, PCM infotainment uključuje pretplatu na usluge Porsche Connect koja vrijedi tri godine i uključuje bežične mogućnosti Apple CarPlay, Function on Demand (sustav za "iznajmljivanje" ili kupnju određenih funkcija automobila), Apple Music i Over-the-Air ažuriranja. Opcije dodatno uključuju Head-Up zaslon, električno podesiva sjedala u 14 položaja s funkcijama masaže i hi-fi sustav Bose & Burmester.

image
Taycan Cross Turismo
Porsche

Po pitanju pogona sve verzije standardno su opremljene baterijom velikog kapaciteta (od 79,2 kWh kod standardnog Taycana do 93,4 kWh) koja je uključena u paket Performance Battery Plus, ali raspon snage je malo drugačiji jer se standardna snaga kreće od 380 KS kod Taycana Cross Turismo 4 do 490 KS kod Taycana Cross Turismo 4S pa do 625 KS kod Turbo i Turbo S varijanti, dok u "overboost" načinu isti modeli dosežu maksimalnih 476, 571, 680 i 760 KS.

image
Taycan Cross Turismo
Porsche

Brojke sprint od 0-100 km/h jamče da je i Cross Turismo pravi superautomobil. Najsnažniji Turbo S ubrzava za samo 2,9 sekundi, samo desetinku sporije od limuzine Taycan. S druge strane, Turbo 100 km/h hvata za 3,3 sekunde, dok modeli 4S i 4 postavljaju vrijeme od 4,1 i 5,1 sekunde. Što se tiče autonomije, ona se razlikuje ovisno o verziji, ali u principu niti jedan model ne jamči manje od 388 km, dok maksimalna deklarirana vrijednost (prema WLTP ciklusu) prelazi 450 km.

image
Taycan Cross Turismo
Porsche

Ako se priključite na punjač od 9,6 kW, vremena punjenja su između 10 i 13 sati, ovisno o verziji. Međutim, na brzom punjaču od 50 kW možete doseći od 5 do 80 posto napunjenosti baterije za 93 minute. Taycan Cross Turismo u prodaju u većini europski zemalja kreće ovog ljeta s cijenom u Njemačkoj od oko 96.000 eura. Cijene za Hrvatsku bit će poznate u idućem razdoblju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:25