IZ DOMAĆIH GARAŽA

Ferrari 812 GTS: Zvijer s V12 od 800 KS stvoren je za jurnjavu, ali i ‘dolce vita‘ vožnju dalmatinskom obalom

Kad spustite krov 812 GTS-a koji ga čini 75 kg težim od Superfasta, potpuno možete uživati u simfoniji moćnog atmosferca

Ferrari 812 GTS u Dalmaciji

 Damir Arapović

Sunčan dan, cesta uz obalu, zavojite ceste i tuneli u dalmatinskom zaleđu i jedan žuti 812 GTS, Ferrari model najfinije vrste - može li bolje? Ako nas pitate, teško... Doduše, danas postoji dosta supersportskih automobila uglednih proizvođača vrhunskog izgleda, super performansi i s hrpom snage, no čak i u tom svijetu ultra skupih supersportaša ovaj Ferrarijev otvoreni GT s atmosferskim V12 ispod prednjeg poklopca predstavlja posebnu vrstu.

Koliko zbog nastupa i performansi, toliko i zbog ostavštine same marke. Ferrari 812 GTS, naime, predstavlja upravo taj spoj: elegantni otvoreni dvosjed s dugačkim poklopcem motora sa znakom propetog konjića ispod kojeg se nalazi atmosferski V12 još uvijek bez strujne pomoći ili turbo asistencije.

image

Ferrari 812 GTS u Dalmaciji

Damir Arapović

Talijani od 2020. godine drže u ponudi 812 GTS, otvorenu verziju 812 Superfasta, a konkretni primjerak domaćeg vlasnika koji nam je ustupljen putem splitske oktanske ekipe iz Project Cars Tuninga lakiran je u "Giallo Modena" žutu boju koja predstavlja trkaću boju marke iz Maranella, a koja dodatno naglašava njegove sportsko-elegantne linije, proizašle iz pera šefa dizajna Ferrarija Flavija Manzonija.

No, zanimljivo, samo devet posto kupaca bira ovu, za Ferrari značajnu boju, a crna, siva ili plava nijansa češći su odabir kupaca kod ovog modela. Nadalje, u društvu novih modela Purosangue, 296 GTB ili SF90 Stradale koji su redom nesumnjivo fantastični automobili, 812 Gran Turismo Spider djeluje kao duh iz prošlosti sa svojim klasičnom pogonskom shemom i izgledom GT otvorenog sportskog auta s dugom haubom i već je danas istinski klasik iz Maranella. Zato će vrijedi s godinama sve više.

image

Ferrari 812 GTS u Dalmaciji

Damir Arapović

I dok je Lamborghini s dolaskom novog modela Revuelto na tržište rekao zauvijek zbogom svom kultnom V12 atmosfercu iz Aventadora, Ferrari se još može nov kupiti "na V12 pogon". I to je sjajno!

Ferrari 812 GTS je danas, premda potpuno moderan automobil (po svim pitanjima sigurnosti i tehnologije) zbog atmosferca još živ podsjetnik i istinski nasljednik svih povijesnih veličanstvenih otvorenih Gran Turismo Ferrarija, koji po mnogima predstavljaju sam vrhunac glamura vožnje bez krova u stilu talijanske "dolce vite", tehničke sofisticiranosti i uzbudljivih performansi, u cjelokupnoj povijesti automobila.

Ferrari 812 GTS je tako moderni potomak čuvenih 250 SWB California Spider, 275 GTB Spider, 330 GTC Spider i naravno 365 GTS/4 Daytona Spidera. O značenju tih modela govori i činjenica da su klasični 250 SWB California Spider i 275 GTB Spider iz 1960-ih na tržištu klasika ujedno i neki od najvrjednijih Ferrarija uopće, koje bogati kolekcionari plaćaju između 18 i 22 milijuna eura.

image

Ferrari 812 GTS u Dalmaciji

Damir Arapović

Zanimljivo, prilikom predstavljanja 812 GTB-a bilo je navedeno kako talijanska marka otvoreni GT s V12 motorom sprijeda nije imala punih 50 godina u ponudi još od modela 365 GTS/4 Daytona Spider, no treba napomenuti kako je u međuvremenu, doduše u malim serijama, Ferrari ponudio ekskluzivne otvorene modele 550 Barchetta, Ferrari 575 Superamerica i 599 Aperta.

Za razliku od tih modela Ferrari nije ograničio proizvodnju za 812 GTS, koji u odnosu na 812 Superfast ima stilski drugačije izveden stražnji kraj s dvije "grbe" koje se protežu od naslona prednjih sjedala prema kraju automobila, a nesmetani pogled u nebo pritom osigurava električni mehanizam tvrdog sklopivog krova pritiskom na prekidač, koji nestaje iza putničkog prostora za 14 sekundi i u vožnji do brzine od 45 km/h.

image

Ferrari 812 GTS u Dalmaciji

Damir Arapović

Zbog dodatnog krovnog mehanizma GTS je od Superfasta teži 75 kg jer ima dodatna ojačanja karoserije, ali zadržava jednake performanse te je već kod pojavljivanja proglašen najsnažnijim serijskim kabrioletom na tržištu.

U kokpitu je sve orijentirano prema vozaču, no ispred suvozača se nalazi zaslon na kojem može pratiti brzinu, okretaje motora, ali i upravljati multimedijom i audio sustavom. Instrumentna je ploča digitalna, u sredini dominira okrugli mjerač broja okretaja, auto se pali pritiskom na prekidač na volanu, a tu je i “Manettino” za odabir režima vožnje.

image

Ferrari 812 GTS

Damir Arapović

Ono najvažnije: fantastični 6,5-litreni V12 od 800 KS pri 8900/min i sa 718 Nm najvećeg okretnog momenta najsnažniji je V12 atmosferac u jednom serijskom Ferrariju u povijesti marke. Do 100 km/h iz stajanja stiže za 2,8 sekunde i vozi do maksimalnih 340 km/h. Pritom je u odnosu na Superfast otvoreni GTS dobio nešto kraće omjere u F1 DCT 7-stupanjskom mjenjaču s dvije spojke (transaxle konfiguracija) koji snagu i moment šalje na stražnje kotače.

image

Ferrari 812 GTS u Dalmaciji

Damir Arapović

Uragan na kotačima, tako bi se mogla opisati vožnja ovog Ferrarijevog dragulja. Biti za volanom pričinja pravi Ferrari užitak, posebno zbog gromoglasne, neponovljive melodije koju ispušta iz ispuha, a kod vožnja tunelima kožu vam ježi rika motora koja podsjeća na zvuk V12 bolida F1 iz najboljih dana. No, puno snage traži puno pažnje i vožnja traži vještog vozača, naročito ako ga tjerate do krajnjih granica. Posebno iznad 6000 /min kad grmljavina motora prelazi u vrisak, a savršeni mjenjač šalta pravovremeno i u djeliću sekunde, Ferrari 812 GTS voli zavoje kad se potencijal i silina 800 KS maksimalno učinkovito prenose na podlogu.

image

Ferrari 812 GTS u Dalmaciji

Damir Arapović

Kabrio u kojem već za 8,7 sekundi vozite 200 km/h traži sjajne kočnice pa su tu karbonsko-keramički diskovi koje bi zaustavili i lokomotivu u naletu. S druge strane, Ferrari 812 GTS uvijek ostaje udoban u vožnji čak i uz sportska karbonska školjkasta sjedala (doplata 7000 eura), a vjetar pritom zbog optimizacije aerodinamike nikad previše ne smeta što ga čini i odličnim putnim GT-om. Na koncu, 812 GTS savršen je Ferrari koji će vam pružiti fantastične vozačke užitke do krajnjih granica, a isto tako savršen je auto za "kruzanje" obalom, u ovom slučaju, jedinstvenom dalmatinskom...

image

Ferrari 812 GTS u Dalmaciji

Damir Arapović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:08