VOZILI SMO

Dugo čekanje se itekako isplatilo: Za volanom novog električnog Nissana Ariya

Novi električni crossover razvija 160 do 290 kW, ima baterije kapaciteta 63 i 87 kWh uz obećani doseg od 500 km

Nissan Ariya

 Nissan

Nissan je još u srpnju 2020. prvi put pokazao posve novi električni kompaktni crossover Ariyu, prošle godine smo ga imali prilike premijerno vidjeti i u Zagrebu, a sada su Japanci organizirali i prve vožnje serijske verzije za novinare u švedskom Stockholmu. Početak prodaje diljem Europe se očekuje krajem godine, a u Hrvatskoj početkom iduće.

image

Nissan Ariya

Nissan

Zanimljivo, ali Nissan koji je svojevrsni pionir sa serijskim i prihvaćenim električnim modelima i čiji kompaktni električni Leaf već u drugoj generaciji (upravo i svježe redizajniran) vozi diljem planete, potrošio je dvije godine kako bi na tržište plasirao potpuno novi električni model. Posljedično, tako sada stiže nakon već predstavljenih konkurenata poput VW ID.5 i Škode Enyaq, ali i Ford Mustanga Mach-E. Je li se isplatilo čekati?

image

Nissan Ariya

Nissan

Dakako, jer je novi električni crossover tehnološki oslonac proizvođača kojim se najavljuje kompletan smjer marke po pitanju elektromobilnosti. Ariya je nešto veći i povišeniji kompaktni Renault Mégane E-Tech, ali samo u osnovi, jer je Nissan sveobuhvatnije iskoristio CMF-EV platformu Grupe.

To znači da Ariya ima elektromotor snage 160 kW (218 KS) na prednjoj osovini i bateriju od 63 kWh, što bi trebalo biti dovoljno za 400 kilometra, a tu je i varijanta pogona od 178 kW (242 KS) s baterijom od 87 kWh s dometom i do 500 kilometara. U najprestižnijem modelu s pogonom na sve kotače (e-4orce) Nissan kombinira veliku bateriju s drugim motorom za 225 kW (306 KS) uz doseg od 530 kilometara.

image

Nissan Ariya

Nissan

Tehnički, ali i vizualno, Ariya je iznimno napredan električni automobili: uska prednja svjetla i velika prednja maska i svjetleći znak predstavljaju novo lice marke Nissan. I straga Nissan slijedi trendove, pa su svjetla spojena svjetlosnom trakom, a dojam podižu i serijski naplaci od 19 i 20 cola.

Ukupno, s malim prevjesima i raskošnim međuosovinskim razmakom (2775 mm) što osigurava prostranu kabinu, Ariya djeluje skladno građena i vrlo futurističnog izgleda.

image

Nissan Ariya

Nissan

Po pitanju dimenzija (4,6/1,85/1,66 metara) smješta se između poznatih crossoverskih modela Qashqaija i X-Traila, a čak i prtljažnik obujma 468 litara (415 litara kod verzije AWD) osigurava solidan prostor za prtljagu. U unutrašnjosti, kokpit je minimaliziran po pitanju prekidača, a većina upravljanja funkcija smještena je u središnju konzolu i dodirni ekran.

Ariya raspolaže s dva 12,3-inčna zaslona za prikaz informacijsko-zabavnih sadržaja i instrumenata, a dodirne površine ugrađene u imitaciju drva čine da cijela stvar djeluje plemenito. Dovoljno je proći prstom bez pritiska na tipku i odmah se promptno i bez zadrške aktivira željena funkcija. Osjećaj prostranosti je odličan i na stražnjoj klupi, gdje se ulazi lako unatoč coupeovski spuštajućoj liniji krova.

image

Nissan Ariya

Nissan

Nadalje, i zvučna izolacija kabine pritom je sjajna, što pojačava osjećaj ugode i jasne odijeljenosti od vanjskih utjecaja. U ovakvom je ambijentu stvarno gušt putovati.

U vožnji, Ariya nudi dobar kompromis između okretnosti i udobnosti, upravljanje, doduše, nije preizravno, pa odmah postaje jasno da je auto zamišljen ponajviše za ležerna krstarenja. Ipak, s druge strane sve dok ne pretjerujete, vrlo je okretan i upravljiv za SUV od 4,60 metara.

image

Nissan Ariya

Nissan

U urbanim područjima, Ariya se kreće s lakoćom tipičnom za manja vozila, a trenutna isporuka okretnog momenta osigurava joj vrhunske reakcije. Što se tiče vremena punjenja, Ariya se isporučuje s tvornički ugrađenim punjačem od 7,4 kW ili 22 kW.

Punjenje baterije snage 63 kW kreće se od 10 sati do 3,5 sata (od 0 do 100 posto), a vrijeme punjenja povećava se između 13,5 sati (7,4 kW) i 5 sati (22 kW) za bateriju od 87 kWh. Na brzom punjaču do 130 kW, Ariya postiže 20 do 80 posto napunjenosti baterije za 28 minuta u slučaju baterije manjeg kapaciteta, ili 30 minuta u slučaju 87 kW.

I po pitanju opreme Nissan Ariya nema rezervi - ažuriranje softvera odvija se daljinski tu su pro-PILOT sustav s Navilink funkcijom, inteligentni Around View Monitor, inteligentni sustav upozorenja na frontalni sudar, sustav za održavanje vozila u prometnom traku u nuždi, inteligentni sustav kočenja u nuždi...

image

Nissan Ariya

Nissan

Ukratko

Izgled Ariye promovira Nissanov novi stilski smjer pod nazivom “Bezvremenski japanski futurizam” koji će od sada nadalje definirati iduće modele marke

Monolitni kokpit sastoji se od dvaju 12,3-inčnih zaslona kako bi se osiguralo da sve važne informacije poput napunjenosti baterije, dosega i navigacije, budu lako dostupne

Ariya je doradama upravljača i ovjesa prilagođena europskim kupcima kojima je važno da upravljanje bude direktno i precizno, kao i osigurana stabilnost pri višim brzinama

U minimalistički kokpit ugrađene su haptičke komande kako bi rukovanje bilo popraćena povratnim informacijama, dok su neke od glavnih komandi - gumb za glasnoću i tipke na upravljaču u fizičkom obliku

Sjedala, upravljač i električno upravljiva središnja klizna konzola mogu se podesiti po želji vozača. Te se postavke mogu pohraniti u različitim profilima

Prostora ima za obiteljski odmor: Prtljažnik raspolaže obujmom 468 litara, dok kod varijante s pogonom na sve kotače iznosi još uvijek dobrih 415 litara

Zahvaljujući podatkovnoj vezi, u Nissanu se prvi put odvijaju ažuriranja daljinski, a također je omogućeno umrežavanje između auta i aplikacije, tako da se podaci o vozilu mogu prenijeti na pametni telefon

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 06:20