POGLEDAJTE VIDEO

Četveronožni heroj: Pogledajte kako pas iz Gruzije pomaže ljudima da sigurno prijeđu cestu

Ako je sigurnost pješaka čak i našim četveronožnim prijateljima veoma bitno, možda bi i nama trebalo biti

Pas u Gruziji

 Instagram screenshot

Recimo da niz cestu vidite pješački prijelaz pun djece iz vrtića, što ćete učiniti? Stati? Ako je vaš odgovor bilo što drugo, vi ste razlog zašto je pas lutalica u Gruziji posvetio svoj život u pomaganju ljudima da sigurno prijeđu cestu, kao najmanji i najlajaviji čuvar prijelaza na svijetu.

Ime ovog malog heroja je Kupata, i već ima reputaciju gradske maskote Batumija - drugog po broju stanovnika gruzijskog grada. Kupata, čije ime u prijevodu značu kobasica, postao je međunarodno poznat početkom 2020. godine, kada je snimka na kojoj pomaže djeci prijeći cestu tako što istrčava u promet i laje postala viralna.

Kupata stupa ispred automobila ispred djece, izlažući se riziku kako bi im zajamčio siguran prolaz. Drugim riječima, on je jako dobar pas. Video možete pogledati OVDJE.

Kupatine aktivnosti su navodno usredotočene samo na jedan pješački prijelaz, ali njegova je predanost zaslužila divljenje grada. Agenda.ge izvještava da je početni val inspirirao program udomljavanja pasa lutalica u Batumiju, kao i njegov vlastiti mural u lipnju 2020.

image

Kupatin mural u Batumiju

Reddit Screenshot

Mještani su odali počast Kupati tako što su mu napravili kućicu i osigurali da bude dobro hranjen - navodno s njegovom omiljenom poslasticom - kobasicama.

Širi svijet također je počeo cijeniti Kupatu, s računom obožavatelja na Instagramu koji pokazuje koliko ga vole u inozemstvu.

Nadajmo se da će Kupata moći mirno i sigurno obavljati svoje poslove, a njegov dom (i svijet izvan njega) će shvatiti koliko je važno da nam sigurnost pješaka bude prioritet. Ako je to čak i našim četveronožnim prijateljima jasno, možda bi i nama trebalo biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:50