UTRKA UBRZANJA

Čak i uz modernu tehnologiju, Audi RS3 još uvijek nije ravan legendarnom Sport Quattru S1

Koliko dobro RS3 prolazi u odnosu na automobil koji je svijet upoznao s Quattrom - Sport Quattro S1 Group B reli automobil?

Audi Sport Quattro S1 i Audi RS3

 YouTube Screenshot

Najnoviji Audi RS3 koristi ažuriranu verziju Quattra AWD-a koji je na glasu jednog od najboljih na svijetu, no koliko bi dobro prošao u odnosu na automobil koji je svijet upoznao s Quattrom - Sport Quattro S1 reli automobil Grupe B?

Uspoređujući specifikacije, RS3 pokreće 2,5-litreni turbo motor s pet cilindara koji razvija 407 KS (299 kW) i 487 Nm okretnog momenta, a težak je 1575 kg. Sport Quattro S1 pokreće 2,1-litreni turbo motor s pet cilindara koji razvija 507 KS (373 kW) i 480 Nm okretnog momenta, a težak je 1090 kg.

Ono gdje RS3 ima prednost je u isporuci snage. Njegov 7-stupanjski automatik s dvostrukom spojkom trebao bi biti mnogo brži pri mijenjanju brzina od 6-stupanjskog ručnog mjenjača Sport Quattra, a njegov moderni sustav pogona na sve kotače s kontrolom pokretanja puno je napredniji u odlukama o tome kada i gdje poslati snagu na kotače.

Međutim, Sport Quattro ima prednost u svojim brojkama, sa 100 KS (74 kW) više i 485 kilograma manje od RS3. U utrci ubrzanja, RS3 je skočio u prednost i zadržao ju pristojnu količinu vremena, ali se reli automobil vratio punom snagom, i na kraju završio gotovo dvije duljine automobila ispred RS3.

U obje utrke s kotrljajućim startom, RS3 nije imao prednost, a kao rezultat toga, Sport Quattro je nastavio na prvom mjestu do kraja. Uz sve to rečeno, Sport Quattro S1 je neprocjenjiv trkaći automobil o kojem prosječna osoba može samo sanjati da posjeduje, dok je RS3 kompaktna limuzina masovne proizvodnje koja je relativno pristupačna, pa s obzirom na to, i nije prošao tako loše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:17