VIDEO, FOTO

Britanska ikona na tri kotača živi: Ovo je Morgan Super 3 nasljednik kultnog 3 Wheelera

Morgan nastavlja njegovati 113 godina staru tradiciju zabavnih automobila na tri kotača, s dva sjedala i bez krova

Morgan Super 3

 Morgan Motor Company

Deset godina, od 2011. do 2021., Britanci su svijet automobilskih entuzijasta zabavljali luckastim modelom 3 Wheeler, malim automobilom na tri kotača i s dva sjedala bez krova. I nije to bio jedini takav automobil izašao iz Malverna, gradića u engleskoj pokrajini Worcestershire, sjedišta poznate, još uvijek žive automobilske manufakture Morgan.

image

Morgan Super 3

Morgan Motor Company

Jednom prilikom smo je imali prilike posjetiti i na vlastitoj koži osjetiti sve čari vožnje u malenoj "trokolici" sa spreda smještenim Harley-Davidson motorom sto je bilo jedinstveno iskustvo s ničim mjernjico na cesti, a evo kakav je sada nasljednik.

Čak 113 godina ta tvrtka ručno proizvodi zabavne autiće toga tipa i kroz to vrijeme imala je niz modela orijentiranih na čisto, purističko zadovoljstvo u vožnji. Bez ili gotovo bez elektronike.

image

Morgan Super 3

Morgan Motor Company

Recept je uvijek bio isti: dovoljno jak motor i stražnji pogon u oko tri i pol metra dugačkim i jedva malo više od metra visokim automobilčićima, težine tek koju kilu više od 500 kilograma. Četiri kršna Ličana dakle, dignu ih na ruke bez pol muke.

Sada stiže nov model, nazvan Super 3. Nasljednik 3 Wheelera također se naslanja na stoljetnu Morganovu koncepciju s tri kotača, u kojoj je središte zbivanja vozač koji sjedi nisko kao u bolidu i kilometre kroz prirodu niže u vintage stilu.

image

Morgan Super 3

Morgan Motor Company

Krov pritom nije dostupan niti kao opcija, svi materijali su zato vodootporni, dva mini vjetrobrana puno više su ukras nego korisna zaštita od vjetra i sinergija s prirodom i okolišem je potpuna. Dimenzije? Neobične. Super 3 je dugačak samo 3,58 metra, ali širok priličnih 1,85 i nizak kao Formula - 1,18 metar.

Dizajn prednjeg dijela ima elemente prilagođene s raznih Morganovih modela, dok stražnji dio krasi tradicionalna Morganova forma velikog kajaka.

image

Morgan Super 3

Morgan Motor Company

Zapravo, mnogo je specifičnih inženjerskih rješenja vezanih za Super 3, od unaprijeđene, vrlo krute aluminijske monokok platforme, preko pull-rod ovjesa kao u Formuli 1 do modificiranog Mazdinog ručnog mjenjača s pet brzina, iz roadstera MX-5.

Mnoštvo je takvih manjih ili većih specifičnih tehničkih detalja, ali i materijala, osmišljeno posebno za Super 3. Motor je prilagođen Fordov atmosferski trocilindarski 1.5 benzinac snage 118 KS i momenta 150 Nm, dovoljno jak za ubrzanje tek 635 kilograma teškog trokotača za 7 sekundi i postizanje konačne brzine od 209 km/h.

image

Morgan Super 3

Morgan Motor Company

Zasigurno lud doživljaj, kao u bolidima manje. Formule. U matičnoj Engleskoj osnovna verzija košta sa svim davanjima 43.165 funti (389.000 kuna).

Ukratko

Važan faktor stabilnosti, s obzirom na stražnji pogon i jedan kotač straga, jest dodatni stražnji trokutasti okvir podvozja. Opcija ima preko 200, među kojima i nosači prtljage, pa cijena osnovne verzije (389.000 kuna) lako može otići nebu pod oblake

Izgleda kao kajak na kotačima, dugačak je tek 3,58 metra i teži 635 kilograma, a s Fordovim 1.5 benzincem od 118 KS ubrza za 7 sekundi i potegne do 209 km/h

Krov nije dostupan, ali nema bojazni od česte britanske kiše. Sve u unutrašnjosti, uključivo instrumente, otporno je na utjecaj vlage

Na opširnom popisu doplata mogu se naći zabavne i korisne sitnice poput nosača za bočice s pićem ili držača za mobitel, dodatnih instrumenata...

Gume Avon Speedmaster (20”), s naglaskom na stražnju kao ključnu za stabilnost, posebno su projektirane. Imaju veće bočne stijenke i posebnu smjesu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:20