VIDEO, FOTO

Auto klub u Parizu na premijeri novog koncepta električnog Renaulta Scénica koji stiže 2024.

Izgledat će gotovo isto kao i upravo predstavljena studija Scénic Vision, koja koristi platformu novog, električnog Méganea E-Tech

Renault Scénic Vision

 Renault

Sjećate li se studije prvog Scénica iz 1991.? Nama je još svjež u sjećanju… S karoserijom u obliku jajeta, kamerama umjesto vanjskih retrovizora, unutrašnjosti šarenom poput berberskog šatora i beskrajno kompliciranim mehanizmom stražnjih kliznih vrata dočekala nas je u predvorju filmskog studija Little Grand Studio nedaleko stadiona Stade de France u pariškom predgrađu Saint-Denis, kojeg je Renault unajmio za međunarodnu prezentaciju nove, već pete generacije obiteljskog automobila prvi put predstavljenog još daleke 1996.

image

Renault Scénic Vision

Renault

Prvi dojam? Nije više monovolumen, više izgleda kao Mégane E-Tech. Samo broj veći. Jer, u odnosu na novi, isključivo električni Mégane protegnuo se dodatnih 28 centimetara u duljinu (4,49 metara), ali i priličnih dvanaest u širinu (1,90 metara), odnosno devet u visinu (1,59 metara). I izgleda još spektakularnije, u prvom redu zahvaljujući oštrim linijama, ali i uskim diodnim svjetlima i svjetlećim novim zaštitnim znakom NouvelR, ravnim prednjim poklopcem na koji se nastavlja gotovo položeni vjetrobran, kamerama umjesto vanjskih retrovizora, kotačima od čak 21 col s aerodinamičnim poklopcima čiji se otvori zatvaraju pri brzinama iznad 10 km/h…

image

Renault Scénic Vision

Renault

Još je ljepše što će serijsko izdanje za 2024. zadržati gotovo sve linije studije, osim svjetlećih zaštitnih znakova i broj prevelikih kotača (serijski će biti 20 cola), otkrio nam je u razgovoru Sandeep Bhambra, voditelj Renaultovog dizajna studija i desna ruka šefa dizajna Gillesa Vidala još iz vremena dok su obojica radila u Peugeotu. I pogon će, dakako, biti prednji kao na električnom Méganeu E-Tech, a ne stražnji kao na hibridnim pogonom pokretanoj studiji Scénic Vision.

image

Renault Scénic Vision

Renault

Podjednako spektakularna je i unutrašnjost s upravljačem kao u zrakoplovima (yoke), odnosno u novoj Tesli Model S Plaid i Lexusu RZ, desetak minijaturnih ekrana (widgeta) razmještenih lijevo i desno od upravljača, kao i futurističkim sjedalima s u naslon za glavu ugrađenim mikrofonima i zvučnicima. Prednost? Svatko u automobilu može slušati svoju glazbu, a opet svi mogu međusobno razgovarati. Bez okretanja glave.

image

Renault Scénic Vision

Renault

I ostatak unutrašnjosti je high-tech – od ekrana s kraja na kraj kokpita koji prikazuje prostor neposredno ispred prednjih kotača i tako širi vidno polje za čak 6,7 stupnjeva do nove generacije zračnih jastuka koji su umjesto u upravljač ugrađeni u sjedalo i u trenutku nesreće obgrljuju tijelo vozača i putnika (u razvojnoj fazi i neće stići prije 2028.).

image

Renault Scénic Vision

Renault

Prostora ima kao u priči zahvaljujući električnoj platformi CMF-EV i raskošnom međuosovinskom razmaku od 2,84 metra, pa je prava šteta što će serijski automobil imati središnji krovni nosač i obična, a ne tzv. suicide vrata, koja se otvaraju jedna od drugih kao na ormaru. Na to ćemo, nažalost, morati pričekati najmanje do 2028.

image

Renault Scénic Vision

Renault

Kad smo već kod sigurnosti, valja spomenuti i novu generaciju anđela čuvara – Safety Score prati vožnju (ubrzavanje, nepažnju, pridržavanje ograničenja brzine, ometenost…) i na kraju svake vožnje vozaču otkriva u čemu griješi, Safety Coach koristi podatke iz svih raspoloživih izvora (kamere, radar i navigacija) i upozorava vozača na opasnost, a Safe Guardian navodi vozača da usvaja zdrave navike u vožnji, a u slučaju neposredne opasnosti preuzima stvari u svoje ruke, pa čak i dojavljuje nesreću hitnim službama.

image

Renault Scénic Vision

Renault

Scénic Vision je hibrid. Pokreće ga 218 KS jak elektromotor iz novog električnog Méganea E-Tech, koji energiju crpi iz baterije od 40 kWh, ali i gorivni članak od 20 KS, koji na duljim putovanjima radi kao tzv. range extender. Ne pokreće kotače, već isključivo puni bateriju, kao na BMW i3.

Na kraćim relacijama vozi isključivo na struju, a na duljim za produljenje dometa koristi gorivni članak. Kad za desetak godina mreža punionica vodika bude dovoljno razvijena, bez dugotrajnog zaustavljanja radi punjenja baterije moći ćete prevaliti čak 800 kilometara, kao od Pariza do Marseillea. Bit će dovoljno da se samo pet minuta zaustavite na punionici vodika. Elektromotor je – baš kao i manji gorivni članak - ugrađen straga, da bi se sprijeda oslobodio prostor za spremnik vodika 2,5 kilograma.

image

Renault Scénic Vision

Renault

Na vodik ćemo, dakako, morati pričekati najmanje do 2028., a serijski automobil će od 2024. pokretati sprijeda ugrađeni elektromotor od 218 KS iz Méganea E-Tech.

image

Renault Scénic Vision

Renault

Renault želi biti i ugljično neutralna kompanija u Europi do 2040., a u cijelom svijetu do 2050. Scenic Vision želi imati 75 posto manji ugljični otisak nego obični električni automobil, poput Renaulta Zoe ili Tesle Model 3, pa ne čudi što se reciklirati može čak 95 posto automobila, uključujući i bateriju.

image

Renault Scénic Vision

Renault

Spužva, tkanine i šavovi na sjedalima izrađeni su, recimo, od istog materijala i lako se odvajaju od metalnih okvira, što olakšava recikliranje. I još ne sadrže pigmente. Kućište baterije, sjedala, konzola, kokpit i vrata u cijelosti su izrađeni od recikliranog aluminija, a reciklirana su i ugljična vlakna za pojedine dijelove karoserije, kao i spremnik vodika. Kože nema ni u tragovima, a pod je izrađen od mješavine recikliranih boca za mlijeko i plastičnih cijevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:16