UTRKA UBRZANJA

AMG GT Black Series nekoć je držao rekord, no Mercedes-AMG One došao je po svoju ‘krunu‘

Mercedes-AMG-u je trebalo pet godina da predstavi serijsku verziju modela AMG One, također poznatog kao Project One

Mercedes AMG One i AMG GT Black Series

 Mercedes-AMG

Mercedes-AMG-u je trebalo pet godina da predstavi serijsku verziju modela AMG One, također poznatog kao Project One, koji je debitirao kao konceptni automobil 2017. godine.

Uvođenje tehnologije Formule 1 u cestovni automobil nije bio lak pothvat. Sam AMG priznaje da je ovaj zadatak uključivao mnoge tehničke komplikacije. S druge strane, svakako je pružio uvid u goleme plug-in hibride u novom C 63 S E Performance i GT 63 S E s četvera vrata.

Je li bilo vrijedno svih muka? Kako bi to dokazao, Mercedes-AMG je dao da se serijski AMG One natječe protiv AMG GT Black Seriesa u utrci ubrzanja. Da se prisjetimo, GT Black Series vozilo je visokih performansi koje oborilo rekorde. Jednom je na Nürburgring-Nordschleifeu imao najbrže vrijeme kruga ikada zabilježeno za cestovno proizvodno vozilo.

image

Mercedes AMG One

Mercedes-AMG

Pokreće ga M187 motor podešen na 720 KS (537 kW) i 800 Nm okretnog momenta, a do stotke mu treba 3,2 sekunde na putu do najveće brzine od 325 km/h. Pogledom u ove brojke jasno je da GT Black Series nije vaš običan automobil, a niz godina smatrao se ultimativnim AMG-om koji se može kupiti novcem.

image

Mercedes AMG One

Mercedes-AMG

Ipak, svijet opstaje na mladima, a u ovom slučaju to je AMG One. Ostavljajući po strani zamršene dizajnerske radove koje je AMG morao izvršiti, hiperautomobil službeno ubrzava od 0 do 100 za samo 2,9 sekundi i ima najveću brzinu od 352 km/h - sve zahvaljujući kombinaciji motora s unutarnjim izgaranjem i električnih motora koji generiraju ukupnu brojku od 1049 KS (782 kW).

image

Mercedes AMG One

Mercedes-AMG

Video pokazuje razliku između dvojca na stazi. Radi se o stazi dugačkoj 1000 metara, a kao što ste mogli pretpostaviti iz naslova, AMG One je potpuno "uništio" AMG GT Black Series. Ali u kojoj mjeri? Pogledajte sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:01