Sve objašnjeno

Amerikanci voze kamione s ‘dugim nosom‘, dok u Europi voze kamioni bez ‘nosa‘: Postoji razlog...

Stil kamiona s ravnim prednjim dijelom ‘cabover‘ također je nekoć bio iznimno popularan u SAD-u, pa što se dogodilo?

‘Cabover‘ i kamion s ‘dugim nosom‘ (ilustracija)

 YouTube Screenshot

Kad bi vas netko zamolio da nacrtate kamion, kako bi on izgledao? Ovisi gdje se nalazite u svijetu. Ako živite u Europi ili Aziji, vjerojatno biste nacrtali kabinu kamiona s ravnim prednjim dijelom, dok bi Amerikanci nacrtali nešto što izgleda kao pseća glava s kotačima, vjerojatno bez ušiju.

Ali stil kamiona s ravnim prednjim dijelom "cabover" (kabina iznad motora) također je nekoć bio iznimno popularan u SAD-u, pa što se dogodilo? Postoje plusevi i nedostaci i za "cabovere" i za kamione s "dugim nosom". Razlog zašto su Europa i Amerika nekada favorizirale iste kabine s ravnim prednjim dijelom i od tada krenule drugačijim putevima leži u zakonodavstvu, posebno zakonima koji se tiču ​​ukupne duljine vozila.

image

‘Cabover‘ kamioni

YouTube Screenshot

Kamioni u Europi moraju biti u skladu s pravilima koja reguliraju najveću ukupnu duljinu kombinirane jedinice kamiona i prikolice, a veći dio 20. stoljeća SAD je također imao slične zakone. Ali nakon promjene pravila u kasnim 1970-ima, maksimalna duljina za američke kamione odnosila se samo na duljinu prikolice, a ne cijelog vozila, a proizvođači kamiona i prijevozničke tvrtke počeli su prelaziti na veće kabine s dugim nosom.

image

Kamion s ‘dugim nosom‘

YouTube Screenshot

"Caboveri" imaju određene prednosti u odnosu na konvencionalne kamione, uključujući bolju vidljivost i poboljšanu upravljivost, što je još jedan razlog zašto dobro funkcioniraju u Europi gdje su ceste uže. Ali to nije toliki problem u Americi, gdje je prelazak na kabine s dugim nosom omogućio vozačima da imaju više mjesta za spavanje u kabini i manju ukupnu visinu kabine, što im je olakšalo ulazak u nju.

image

Usporedba duljine ‘cabover‘ kamiona i kamiona s ‘dugim nosom‘

YouTube Screenshot

Premještanje motora ispred kabine i rastezanje međuosovinskog razmaka kabine također je značilo da su vozači bili izloženi manjoj buci i vibracijama u kamionima s dugim nosom, a budući da nisu morali naginjati cijelu kabinu prema gore da bi pristupili motoru, nisu morali provesti 30 minuta pospremajući sve stvari koje se nalaze u kabini nakon servisa.

I na kraju, tu je sigurnosni aspekt. Kamioni u Europi ograničeni su na samo 90 km/h jer se ispred vozača ne nalazi ništa osim vjetrobranskog stakla, ali američki kamioni mogu ići puno brže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:13