struja i benzin

Ambiciozan plan: Japanski proizvođač obećao čak 30 novih modela u iduće dvije godine!

Bit će predstavljeni 14 modela s unutarnjim izgaranjem te 16 modela s elektrificiranim pogonima

Nissan The Arc plan

 youtube screenshot

Nissan najavljuje veliki skok naprijed s predstavljanjem 30 noviteta na globalnom tržištu do 2026. godine, što obuhvaća i tradicionalna vozila s unutarnjim izgaranjem (14 modela) te 16 modela s elektrificiranim pogonima.

Ovaj potez je ključni dio njihove strateške inicijative "The arc" (luk) kao mosta u budućnost, usmjerene na razdoblje između 2024. i 2026. godine, kako je objavio Makoto Uchida, predsjednik i izvršni direktor tvrtke.

image

Nissan The Arc plan

TORU HANAI

Nissan očekuje da će ovim lansiranjima osvježiti 60 posto svoje globalne ponude vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, čime bi se potaknula prodaja za dodatnih milijun jedinica godišnje.

Tvrtka je također izložila planove za smanjenje troškova proizvodnje električnih vozila za 30 posto kako bi se do 2030. godine izjednačili troškovi proizvodnje električnih i vozila s unutarnjim izgaranjem. Ovo ukazuje na Nissanovu posvećenost ne samo održivosti nego i pristupačnosti, postavljajući temelje za buduću paritet cijena između električnih vozila i onih s konvencionalnim pogonom.

Promotivni video materijal daje nam uvid u buduće modele, pri čemu se ističu električni crossover spreman za zamjenu modela Leaf, nova generacija Micre na R5 platformi, potpuno električni Juke, i nedavno predstavljeni Kicks. Nadalje, u najavi su i novi SUV modeli, monovolumeni, srednje veliki pick-up modeli i luksuzna vozila pod brendom Infiniti, sugerirajući dolazak nove generacije Patrola, osvježenog Qashqaija za europsko tržište, te novih iteracija moddela Elgrand i Skyline.

Razvoj novih modela bit će geografski raspoređen, s naglaskom na tržišta u Kini, Sjevernoj Americi, Europi, Japanu, Bliskom istoku, Indiji, Africi i Oceaniji, pri čemu će se paleta proizvoda prilagođavati specifičnim potrebama i preferencijama na svakom tržištu.

Nissan očekuje postupno povećanje fokusa na elektrifikaciju, s više od 70 posto ulaganja predviđenih za ovu svrhu do 2026. godine. Ovo uključuje plan za lansiranje 34 elektrificirana modela do kraja desetljeća, što će dovesti do toga da 40 posto Nissanove globalne ponude bude elektrificirano do 2026., a taj udio narasti na 60 posto do 2030. Japan i Europa predvode u planovima elektrifikacije, s ciljem da 70 posto odnosno 40 posto njihove prodaje bude elektrificirano.

image

Nissan The Arc plan

TORU HANAI

Uz strategiju smanjenja troškova i povećanja profitabilnosti električnih vozila, razvoj modularnih tehnologija i kraćih razvojnih ciklusa omogućit će Nissanu da postigne znatne uštede, postavljajući električna vozila na ravnopravnu poziciju s vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2030.

S ciljem povećanja godišnje prodaje za milijun jedinica do 2026., Nissan je jasno postavio svoju viziju za budućnost, koja uključuje brzo prilagođavanje promjenjivim tržišnim uvjetima i postizanje održivog rasta kroz inovacije i elektrifikaciju. Ovaj ambiciozni plan, kako naglašava Uchida, ne samo da pokazuje Nissanovu predanost napretku i konkurentnosti, već i nudi uvid u budući razvoj autoindustrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 12:23