ŠKOLA VOŽNJE, OFF-ROAD 5. DIO

VIDEO: SVE TAJNE USPJEŠNE OFF-ROAD VOŽNJE OTKRIVA DANIEL ŠAŠKIN - gume su ključ svakog uspješnog off road izleta

Umjesto više setova guma za pojedine vrste terena, alternativa i dobra opcija su A/T (All-Terrain) gume namijenjene za sve terene, sa šarama i specifikacijom smjese koja kombinira izdržljivost i dobro prianjanje

U ljetnim mjesecima japanke su idealna obuća, ali bez obzira kako vruće bilo nisu dobar odabir za odlazak u planinu, pa ni onu najmanju. Na to već godinama turiste upozoravaju naši prijatelji iz HGSS-a, a nešto slično vrijedi i za off road vožnju automobilom, jer za ozbiljan izlet van asfaltnih površina koji neće završiti već na prvoj prepreci potrebne su odgovarajuće gume.

Svi diferencijali, blokade, reduktori, senzori i elektronika postaju potpuno beskorisni ako nemate odgovarajuće gume. Kada je u pitanju terenska vožnja, odabir je zahtjevniji u odnosu na cestovne gume s obzirom na raznolikost podloga s kojima se možemo suočiti. Većina terenaca, pa i klasičnih SUV-ova, serijski je opremljena gumama s oznakom M+S, ali bez obzira na proizvođača, uglavnom se radi o gumama koje su pogodnije za asfalt (70%), a tek manjim dijelom prilagođene za vožnju kroz blato i snijeg (30%).

No, postoje i proizvođači koji u ponudi imaju specijalizirane gume za najrazličitije uvjete, koje se razliku po formi, dimenzijama i specifikacijama smjese. Primjerice, za snijeg i led se traže uske gume s mekanim blokovima ispresijecanim lamelama, za kamene podloge široke i visoke gume s robusnim blokovima na rubovima, za blato uske s naglašenim, širokim utorima, dok za pijesak odgovara i profil sličan cestovnim gumama, ali puno mekša smjesa.

Prekontrolirajte gume nakon off roada

Poslije svake off road vožnje (osobito na grubim podlogama), prije povratka na asfalt potrebno je prekontrolirati stanje gume i potražiti eventualna novonastala oštećenja na bočnim zidovima ili na naplacima. Povratak na asfalt prati i brža vožnja koja donosi veće napore za gumu. Ako se uoče oštećenja koja nisu izazvala pad tlaka u gumama, nije loše povremeno stati i ponovno baciti pogled, osobito ako je pred nama duža vožnja jer već načeta guma potencijalna je opasnost.

Pri izmjeni poštujte upute proizvođača

Ako ste odlučili serijske zamijeniti gumama pogodnijim za off road vožnju koju planirate provoditi, pridržavajte se uputa zadanih od proizvođača. Posebice ako pritom želite promijeniti i dimenziju. Svako pretjerivanje može dovesti do oštećenja karoserije i sustava prijenosa. Istodobno, treba se pridržavati pravila o vožnji sa sve četiri iste gume odnosno iste marke, veličine, indeksa opterećenja i brzine, te iste razine potrošenosti.

Ni svaki rezervni kotač nije uvijek dobar

Rezervni kotači obješeni na peta vrata u nekad davna vremena bili su obilježje pravog terenca, a sada sve češće automobili uopće nemaju rezerve. Za oštećenja koja nastaju na gumama u off road vožnji kit za krpanje uglavnom je neučinkovit, a i rezervni kotač umanjenih dimenzije i manjeg promjera može biti problem. Naime, kotač manjeg promjera, ako se koristi na osovini koja se ne može isključiti iz pogona, na duže rute može izazvati oštećenje diferencijala ili izluditi elektroniku.

BFGoodrich brusio je formu na Dakru

U blatu, gdje je serijska guma vrlo brzo pokazala svoje limite, isprobali smo novo izdanje BFGoodricha s oznakom All-Terrain T/A KO2. Gumu namijenjenu za sve terene, nastalu na osnovi iskustava stečenih u utrkama, krasi agresivna, kompjuterski optimizirana šara koja kombinira izdržljivost i prianjanje. Na cesti je prihvatljivo bučna, a nazubljena ramena učinkovita su u blatu. Simbol planine s tri vrha i pahuljica potvrda su upotrebljivosti i u zimskim uvjetima.

Igra s tlakom može biti od pomoći

Premda kit za krpanje nije pravo rješenje, kompresor koji uz njega dolazi donosi dodatne opcije. Igra s tlakom u gumama najviše dolazi do izražaja na pješčanim podlogama kada za uspješnu vožnju kroz sipki pijesak nije loše spustiti tlak za 1,5 bara ispod tvornički preporučenog. BFGoodrich isto će preporučiti za vožnju kroz močvarne predjele i pliće vodene prepreke. Kompresor postaje koristan pri povratku na asfalt ili makadam kada je potrebno vratiti propisani tlak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:49