uz bok najboljih

Seres 5 80 kWh 4x4 Premium na testu: Kineska prestižna električna krstarica puca od snage i prestiža

Električni SUV-coupe iz Kine unatoč masi od 2,4 tone ubrzava kao supersportaš, serijski je potpuno opremljen i ima dobar doseg

Test Seres5

 Željko Puhovski/CROPIX

Seres, Dongfeng, Forthing, BYD, Nio, Geely, Lynk, Ora, Chery, Xiaomi, Zeekr – počnite pamtiti ova sada egzotična imena, jer, kako stvari stoje, u godinama koje dolaze polako će postajati dio svakodnevice. A to je samo dio od pedesetak kineskih proizvođača koji svi redom, netko manje-netko više, već bacaju oko i na europska tržišta.

Seres 5 napravljen je u partnerstvu s informatičkim divom Huawei, a riječ je o električnom SUV-coupe automobilu dugačkom 4,71 metra, koncepcijski gledano konkurentu Škodi Enyaq Coupe, Volkswagenu ID.5, Audiju Q4 Sportback, Volvu C40 i Tesli Model Y.

image

Test Seres5

Željko Puhovski/CROPIX

Neobičnom, zasad rijetkom pojavom na hrvatskim cestama privlači pažnju okoline, a kvake koje približavanjem autu automatski izlaze iz vrata, dvobojni 20-colni naplaci, impresivan stakleni krov, kromirani okviri prozora i crna stražnja stakla naznaka su raskošne opreme, čija potvrda slijedi ulaskom u komfornu i prozračnu unutrašnjost gotovo potpuno očišćenu od fizičkih prekidača i opremljenu velikim digitalnim instrumentima i još većim središnjim dodirnim zaslonom.

Svijetlom Nappa kožom, koja pojačava ugođaj prestiža, obloženi su i armatura i vrata, a trenutno jedina oprema Premium obuhvaća i grijana, hlađena i masažna prednja sjedala, head-up zaslon, snažan i kvalitetan HiFi, dobar sigurnosni paket i još cijelo čudo detalja svojstvenih automobilima koji vožnju iz njene esencije pretvaraju u doživljaj. Izrada i materijali, u kojima ima i decentne imitacije drvenih panela, doimaju se kvalitetno i precizno izvedenima i učvršćuju dojam da je Seres temeljito svladao gradivo.

image

Test Seres5

Željko Puhovski/CROPIX

Tek poneki sekundarni detalji, poput manjih segmenata tvrđih, ali lijepo obrađenih plastičnih dijelova, nešto tanjeg volana nego što smo navikli u automobilima ove klase i ležišta za pohranu i punjenje dva mobitela koja su mogla biti vizualno malo finije i diskretnije izvedena (iako im je pozicija vrlo praktična) ostavljaju prostora za napredak.

Udobna kožna sjedala odijeljena širokim središnjim grebenom, ugodna vozačka pozicija i puno pretinaca prisnažuju premium dojam, a posebno impresivno djeluje veliki infotainment opremljen i kamerom koja video i fotografski snima vožnju i prema naprijed i temeljitom analizom parametara vožnje. Navigacija i funkcije tekstualnog i logotipskog prikaza slušane radio postaje zasad izostaju, što donekle čudi u premium verziji automobila ove klase, ali dolazi u sklopu sljedećeg updatea sustava.

image

Test Seres5

Željko Puhovski/CROPIX

S druge strane, radio se automatski uključuje čim se uđe u auto, a multimedijski sustav HD rezolucije tematski i grafički je prilično čist i pregledan, pa dijelom podsjeća na Teslin zaslon. Jedine konkretnije boljke su prtljažnik i nosivost, oboje ispod razine ove klase.

Prestižna verzija Seresa i u vožnji daje sve što se od električnog auta ovakvog formata očekuje, a kad su u pitanju performanse i više od toga – sa čak 585 KS i momentom od 940 Nm u boostu s dva maksimalno upregnuta elektromotora i u sportskom, a posebno trkaćem profilu rada (Race) čudovišno je brz i snažan, pri čemu pogon 4x4 drži trakciju i ne dopušta vrludanje i otimanje iz ruku i pri punom gasu.

image

Test Seres5

Željko Puhovski/CROPIX

Moćan je od samog starta, jer do 50 km/h trebaju mu samo dvije sekunde (!), stotku uhvati za okrugle četiri, od 60 do 100 trebaju mu tek nepune dvije i pol i ukupno gledano stiska li se gas do daske nužno je biti maksimalno fokusiran i koncentriran. Čvrsto podvozje fino prigušuje osjećaj mase od 2,4 tone i ne dopušta jača naginjanja, propinjanja ili poniranja karoserije, dok na neravnim cestama udoban ovjes ima premium zvuk, bez lupkanja.

image

Test Seres5

Željko Puhovski/CROPIX

U profilima Eco i Comfort volan postaje laganiji, a snaga motora i odziv na gas malo suspregnuti, ali taman ugodni za normalniji, opušteniji ritam svakodnevne gradske i lokalne vožnje. S obzirom na snagu, masu i koncepciju auta potrošnja baterije od 80 kWh je normalnim stilom vožnje umjerena - može se računati s prosječnim dosegom oko 350 kilometara, dok u gradu i na lokalnim cestama autonomija raste do oko 450 kilometara. Dobar je električni igrač, taj Seres 5.

image

Test Seres5

Željko Puhovski/CROPIX

Ukratko

Jamstvo na trajnost baterije traje uobičajenih osam godina ili 160.000 kilometara, dok na sve ostale komponente traje solidnih četiri godine ili 100.000 kilometara

Kvake koje približavanjem autu i uspostavljanjem kontakta s ključem (keyless) same automatski izlaze iz vrata, aluminijske felge 20” i dobar sigurnosni paket serijska su oprema

Jamstvo na trajnost baterije traje uobičajenih osam godina ili 160.000 kilometara, dok na sve ostale komponente traje solidnih četiri godine ili 100.000 kilometara

image

Test Seres5

Željko Puhovski/CROPIX

Wow, ovo stvarno dobro izgleda. Kinezi dizajnom, kvalitetom i opremom, ali i praktičnim detaljima tešu zanat strelovitom brzinom, a Seres 5 Premium jedan je od dokaza napretka zbog kojeg europski proizvođači sve više strepe

Straga je ugodno i vrlo komforno, ali prtljažnik, koji se otvara pritiskom na neoznačenu tipku ispod brisača, mali je za ovu klasu (367 l)

Oblik gornjih dnevnih LED svjetala podsjeća na Tesline automobile, a neobična vitičasta forma donjih djelomice asocira na epsilon, peto slovo grčkog alfabeta

SERES 5 EV

TEHNIČKI PODACI

Motorelektrični, sinhroni

Najveća snaga/moment585 KS/940 Nm

Baterija80 kWh (LFP)

AC punjenje (30-80%)4,5 sati

DC punjenje (30-80%)45 min

Snaga punjenja100 kW

Dimenzije471x193x162 cm

Osovinski razmak288 cm

Prtljažnik367 + 67 litara

Gume255/45 R 20, Vredestein (zimske)

Masa2360 kg

Nosivost365 kg

Doseg prosjek483 km

Doseg grad522 km

MJERENJA

0-100 km/h4,3 s

Najveća brzina200 km/h

Prosječna potrošnja23 kWh/100 km

Gradska potrošnja19 kWh/100 km

Cijena 59.900 eura

OPREMA PREMIUM - naplaci 20” • LED svjetla • metalik • senzori i kamera 360 • stakleni krov • kožne obloge Nappa • pomoć na uzbrdici i nizbrdici • dvozonska klima • digitalni instrumenti (31 cm) • el. podesiva, grijana, hlađena i masažna prednja sjedala • multimedija (39 cm) s navigacijom i glasovnom komunikacijom • head-up • keyless • Hi-Fi • 64 modula ambijentalnog osvjetljenja • toplinska pumpa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 00:23