Savjetnik Auto kluba

Zimske muke vozača: Kako zaštititi dizelski motor na niskim temperaturama?

Nikako ne pokušavajte odlediti sustav goriva sušilom za kosu ili sličnim predmetima jer postoji opasnost od požara

Vožnja u zimskim uvjetima

 Profimedia

Benzinske postaje u mjesecu studenom prelaze na takozvani zimski dizel, jer na temperaturama od minus 7 stupnjeva stvaraju takozvani parafinski kristali koji mogu začepiti sustav goriva i filter. Zimski dizel sadrži posebne aditive koji osiguravaju zaštitu od smrzavanja do minus 20 stupnjeva.

image

Pokretanje motora (ilustracija)

Profimedia

Ali to nije uvijek dovoljno, čak i prije nego što se dosegne oznaka od minus 20 stupnjeva, mogu se formirati prvi kristali. U najgorem slučaju to može uzrokovati skupu štetu, primjerice na brizgaljkama.

Kako bi se to spriječilo, mnoga moderna vozila imaju posebne sustave grijanja koji štite sustav goriva. Ali ako temperature padnu drastično, i ova zaštita može zakazati.

Kako zaštititi dizel od mraza?

Zaštićeno parkirno mjesto - najbolji način za održavanje protoka goriva je parkiranje automobila na mjestu zaštićenom od hladnoće. Dakle u garaži. Ako to nije moguće, poslužit će drugi teren koji je što zaštićeniji.

Aditivi - kako bi zimski dizel što duže ostao tečan, dodaju mu se određeni aditivi. Kako bi vaše dizelsko vozilo bilo spremno za rad na vrlo niskim temperaturama, gorivu možete preventivno dodati aditive. Međutim, trebali biste nastaviti oprezno i ​​obratiti pozornost na odgovarajuće izdanje proizvođača.

Ako dodate pogrešne tvari, možete negativno utjecati na učinak podmazivanja goriva.

image

Predgrijavanje dizela (ilustracija)

Profimedia

Redovito održavajte dizel - voda se skuplja u filtru goriva i mora se redovito ispuštati. Ako se to ne dogodi, voda se može smrznuti i tako začepiti filter. Pražnjenje filtra obično je dio pregleda vozila.

Što ako je sustav goriva već začepljen?

Ako se automobil više ne upali jer se nakupilo previše čestica parafina, sustav goriva mora se odmrznuti. Da biste to učinili, automobil mora biti parkiran na toplom, primjerice u radionici (tada pomaže samo vuča).

Čim se sustav ponovno zagrije, parafinske čestice se također otapaju - i dizel ponovno može teći. Osim toga, filter goriva treba zamijeniti u radionici.

Koje biste pogreške svakako trebali izbjegavati?

Otapanje sustava goriva sušilom za kosu - nikako nemojte pokušavati odlediti sustav goriva sušilom za kosu ili sličnim predmetima. Postoji opasnost od požara.

image

Vožnja u zimskim uvjetima

Profimedia

Dodavanje benzina - u prošlosti se dizelu zimi dodavala mala količina benzina. To svakako treba izbjegavati u modernim automobilima jer u najgorem slučaju riskirate veliko oštećenje motora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 04:50