AKTUALNO

‘Zasloni nisu dovoljno široki‘: Apple patentira vjetrobransko staklo s proširenom stvarnosti

Apple predlaže AR sustav koji bi vam mogao pomoći u navigaciji, isticanju znakova, pa čak i simulaciji ležećih kako bi vas usporio

Vjetrobransko staklo proširene stvarnosti (ilustracija)

 Web Screenshot

Apple ili žustro razvija vlastiti automobil ili je u potpunosti napustio projekt, ovisno o tome koga pitate. NO, Ono što znamo jest da tehnološki div naporno radio na automobilskoj tehnologiji, uključujući svoj već popularni CarPlay, ali i novije stvari. Zanimljiv patent koji se odnosi na vjetrobransko staklo s mogućnostima proširene stvarnosti nedavno je prijavljen američkom Uredu za patente i žigove (USPTO).

Prema patentnim dokumentima, jasno je da se na tome radi već neko vrijeme, unatoč tome što je tek objavljeno ovaj mjesec. Odvojena prijava poziva se na razne bivše patentne prijave koje datiraju sve do 2015. Stoga je jasno da Apple već dugo slijedi automobilske aplikacije proširene stvarnosti.

image

Vjetrobransko staklo proširene stvarnosti (ilustracija)

Web Screenshot

To nije iznenađenje, s obzirom na veliku vrijednost koja se pridaje tvrtkinom CarPlay ekosustavu. Proširena stvarnost ili AR odnosi se na različite tehnologije prikaza koje prekrivaju digitalne slike preko stvarnog svijeta. Jednostavan heads-up zaslon samo projicira informacije na zaslon, ali zaslon proširene stvarnosti može prepoznati fizičku stvarnost i stvoriti grafiku koja je u interakciji s elementima ili se nanosi preko njih.

Jednostavan primjer je navigacijski sustav koji prikazuje lebdeću strelicu koja pokazuje ulicu koju vozač treba slijediti. Ovaj video prikazuje kako Mercedes koristi AR u nekim od svojih najnovijih modela, iako se ova tehnologija odnosi samo na zaslone infotainment sustava kada je uključena navigacija, a ne na cijela vjetrobranska stakla automobila.

Patent sugerira da bi se Appleov AR sustav oslanjao na razne senzore za prikupljanje informacija o okolnom okruženju. To bi moglo uključivati kamere za vidljivo svjetlo, razne vrste infracrvenih kamera, kao i ultrazvučne i svjetlosne uređaje za skeniranje za izradu trodimenzionalne slike okoline automobila.

image

Vjetrobransko staklo proširene stvarnosti (ilustracija)

Web Screenshot

Patent istražuje i neobičnije ideje. Jedan primjer iz patenta sugerira da bi AR sustav mogao prikazati simulirane neravnine u okolini ako se otkrije da vozač vozi prebrzo. To bi potaknulo vozača da uspori. Drugi koncept uključuje AR sustav koji detektira prisutnost "ljudskih jedinki djece" u određenom području i koristi te informacije za pomoć u preklapanju podataka koji pokazuju da bi područje moglo biti školska zona.

Jedna je stvar projicirati mali head-up zaslon na dnu vjetrobranskog stakla, ali je sasvim druga stvar pretvoriti cijelo vjetrobransko staklo u AR zaslon pristojne kvalitete. Mogle bi se koristiti razne tehnike koje uključuju projekcije ili LCD zaslone, ali raditi to u punom opsegu u automobilu bio bi tehnološki pothvat od određene zasluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:57