SAVJETNIK AUTO KLUBA

Zalazak Sunca može biti predivan, ali ne i dok vozite: Par savjeta kako umanjiti bljeskanje

Budući da mnogi od nas putuju na posao i s posla u ovo vrijeme, važno je poduzeti sve mjere opreza kako biste bili sigurni na cesti

Zalazak Sunca (ilustracija)

 Web Screenshot

Nema ništa ljepše od gledanja izlaska ili zalaska Sunca, ali jeste li znali da ovo može biti jedno od najopasnijih razdoblja za vožnju? Budući da mnogi od nas putuju na posao i s posla u ovo vrijeme, važno je poduzeti sve mjere opreza kako biste bili sigurni na cesti.Iznenadni odbljesci sunca dok voziti mogu biti opasniji čak i od magle.

Sunce je u to vrijeme nisko i može vam sjati izravno u oči dok ste u vozilu, stvarajući odsjaj. Kao rezultat toga, vaš vid postaje kompromitiran i vaša sposobnost vožnje može biti ugrožena. Prepoznavanje potencijalnih opasnosti i ostavljanje dovoljno prostora između vas i drugih vozila samo su neke od sigurnosnih mjera.

image

Zalazak Sunca (ilustracija)

Web Screenshot

Otprilike u vrijeme izlaska i zalaska Sunca, oni na cestama vjerojatno su se tek probudili ili se vraćaju kući nakon dugog dana na poslu. Umor ozbiljno utječe na fokus i vrijeme reakcije, što se pogoršava položajem Sunca. Donosimo par savjeta kako ostati siguran kada vozite u razdoblju kada je Sunce nisko.

1. Nosite sunčane naočale

Iako sunčane naočale možda neće u potpunosti spriječiti odsjaj sunca u vašim očima, pomoći će vam da ga smanjite. Obavezno držite par u svom automobilu gdje im možete lako i sigurno pristupiti!

image

Zalazak Sunca (ilustracija)

Web Screenshot

2. Koristite vizir za Sunce

Iako ih vjerojatno koristimo da bismo se vidjeli u ogledalu, vizir od Sunca može biti spasitelj ako vam sunce ometa vid na cestama. Za razliku od sunčanih naočala, može vam pomoći da u potpunosti zaklonite Sunce.

3. Držite razmak

Kada vozite u uvjetima koji nisu idealni, budite posebno oprezni za volanom, ostavljajući više prostora između sebe i drugih vozila. Sunčeva svjetlost može čak utjecati na percepciju dubine, stoga je važno da sebi i onima oko sebe date dovoljno prostora!

image

Zalazak Sunca (ilustracija)

Web Screenshot

4. Upalite prednja svjetla

Iako se može činiti čudnim uključivanje prednjih svjetala dok sunce, to je zapravo mjera opreza kako biste osigurali da vas druga vozila mogu jasnije vidjeti. Drugi vozači također mogu imati problema s vidljivošću zbog Sunca.

5. Zaustavite se na sigurnom mjestu

Ako odsjaj sunca posebno šteti vašoj sposobnosti vida, najbolja mjera koju možete poduzeti je da se zaustavite na sigurnom mjestu i dopustite da se vaš vid ponovno prilagodi. Isplati se kasniti pet minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:28