servis

Vrijeme je za zamjenu: Ovo je 7 znakova da vam je akumulator u automobilu istrošen ili na izmaku

Ako primijetite da su svjetla tijekom vožnje prigušena, to može biti dobar pokazatelj lošeg stanja akumulatora

Slab akumulator, ilustracija

 Profimedia

Kako prepoznati ključne simptome istrošenog akumulatora ili znakove da se bliži kraju svog vijeka? Na ovom popisu ističemo niz upozorenja koja vam mogu pomoći da shvatite je li vaš akumulator na izmaku. Na taj način možete poduzeti preventivne mjere kako biste izbjegli neugodnosti i izbjegli završavanje negdje gdje to najmanje očekujete.

1. Automobil teško pali ili uopće ne pali

Jedan od najjasnijih simptoma istrošenog akumulatora ili onog koji uskoro gubi snagu je kada se automobil teško pali ili uopće ne pali. Ako primijetite poteškoće ili probleme s paljenjem dok okrećete ključ ili pritisnete tipku za pokretanje, trebali biste obratiti pažnju na stanje vašeg akumulatora.

image

Slab akumulator, ilustracija

Profimedia

2. Upozorenje na ploči s instrumentima

Ako se lampica baterije na ploči s instrumentima upali i ostane svijetliti, to može ukazivati na probleme s elektronikom ili povezivanjem. Ovaj signal, oblikovan kao baterija, može biti uzrokovan labavim kablovima, korozijom u bateriji, problemima s alternatorom, naponom ili oštećenim komponentama.

3. Prigušeno osvjetljenje

Osvjetljenje vozila može biti dobar pokazatelj stanja akumulatora. Ako primijetite da su svjetla tijekom vožnje prigušena, čak i da bljeskaju ili se isključuju, to može ukazivati na probleme s napajanjem. U takvim situacijama, preporučuje se posjet radionici radi zamjene akumulatora.

image

Slab akumulator, ilustracija

Profimedia

4. Vidljiva korozija na akumulatoru

Ako primijetite bijelu, zelenu ili smeđu koroziju na polovima akumulatora, to može ukazivati na smanjenu učinkovitost ili nefunkcionalnost baterije. Korozija nastaje kada baterijska kiselina reagira s vanjskim metalnim dijelovima, što može biti rezultat prekomjernog ili nedostatnog punjenja.

5. Čudan miris

Neobičan miris, poput one koji proizvode pokvarena jaja, može ukazivati na probleme s akumulatorom. Mirisi mogu potjecati od curenja ili ostataka unutar baterije, što može biti znak da je baterija na izmaku.

image

Slab akumulator, ilustracija

Profimedia

6. Natečeno kućište akumulatora

Ako primijetite da je kućište akumulatora natečeno, moguće je da se unutar njega događaju ozbiljni problemi poput puknuća ili curenja. Ovaj simptom može biti uzrokovan prekomjernim punjenjem ili niskim temperaturama, što uzrokuje deformaciju i širenje kućišta.

7. Starost akumulatora

Starost akumulatora također može biti pokazatelj njegove istrošenosti. S vremenom, kapacitet akumulatora opada, a stručnjaci obično preporučuju zamjenu između tri i pet godina kako bi se održala optimalna performansa.

Zaključak: prepoznavanje ovih simptoma i redovito održavanje akumulatora može produžiti životni vijek vašeg vozila i spriječiti neočekivane kvarove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 15:30