NEMA VIŠE HLADNIH RUKU

VIDEO: KAKO SE TOGA JOŠ NITKO NIJE SJETIO? Kućanica otkrila jednostavan trik za odleđivanje stakala auta, samo s predmetima za kućanstvo za nula kuna!

 
 Facebook/Twitter screenshot

Svaki vozač to dobro zna i ne voli previše. Pred nama je, naime, zimsko razdoblje koje često uključuje jutarnje čišćenje automobila od snijega ili drugih padalina, a niske temperature zaleđuju stakla pa je strugalica za led većini „obavezna zimska oprema” u autu.

Ako je pala tzv. „ledena kiša” tada je još gore, kad stakla na niskim temperaturama uz visoku razinu vlage u zraku bivaju doslovno okovana debelim filmom ledene kore.

Dobra ventilacija u automobilu nakon desetak minuta u kombinaciji sa strugalicom rješava stvar (premda ostavlja mikro oštećenja na staklu), neki vozači navečer stavljaju komad kartona ili specifičnu navlaku kakvu možete kupiti na svakoj benzinskoj postaji, na vjetrobran kako bi ostao netaknut, a tu je i specijalan sprej za odleđivanje koji često nije najbolje rješenje. Razlog je ponovno zaleđivanja vjetrobrana u vožnji nakon tretiranja.

Međutim, kućanica Angela Hickling iz engleskog Nottinghama došla na genijalnu i zapravo vrlo jednostavnu ideju (kao to često biva) u borbi protiv zaleđenih stakala na jutarnjoj hladnoći.

Kako to izgleda u praksi snimila je i fotografirala mobitelom te postavila na svoj Facebook profil. Koristila je pritom običan kućni predmet - praznu plastičnu bocu sredstava za čišćenje u koji je ulila mlaku vodu i dodala četku na vrh!

Jedan drugi korisnik društvenih mreža, na Twitteru je pak podijelio svoj trik za brzo odleđivanja stakala koja je još jednostavniji – on je jednostavno običnu plastičnu vrećicu za zamrzavanje napunio mlakom vodom te držeći je u ruci njome prelazio preko zaleđenih stakala te se jasno vidi kao trik djeluje.

Reakcije u komentarima su podijeljene - jedni su komentirali kako zbog tople vode može popucati vjetrobran, dok su drugi izražavali zahvalnost poput - „Jutros sam to učinio prvi put. Bilo je odlično!', "To sam probala i funkcionira u sekundi!"

Hicklingova je komentirala svoj post kako više nema hladnih ruku, grijanja motora na mjestu, a stakla se brzo odleđuju...

Poznato je da ključala voda može dovesti do pucanja stakla zbog nagle promjene temperature što uzrokuje širenje stakla i pucanje te posljedično skupe račune za popravak, no topla voda u vrećici ne može nanijeti nikakvu štetu, a djeluje odlično.

Ponovimo, kako god se snalazili, čista stakla u vožnji zimi su preduvjet sigurnosti, premda je svima nama tlaka od čišćenja na minusima, a usto po zakonu vjetrobransko staklo u vožnji mora biti potpuno bez mraza i leda jer se vozilo može smatrati neočišćenim od zimskih padalina za što je propisana kazna od 700 kuna.

U nekim slučajevima postoji i opasnost ako sudjelujete u sudaru, a organi ili vještak zaključe kao niste imali očišćena stakla također slijedi kazna, ili čak neisplate osiguravajućih kuća, ovisno o ugovoru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:22