OPASNOSTI PRANJA

Treba li zimi izbjegavati pranje auta? Niske temperature skrivaju opasnu zamku

U zimskim mjesecima automobil treba prati jednako često kao i u ljetnim

Pranje auta (ilustracija)

 Arhiva Auto klub

Različita su mišljenja o pranju automobila zimi - od dobronamjernih preporuka da što češće posjećujete autopraonicu do savjeta da ih izbjegavate jer tako možete ošteteti auto.

Koliko često treba prati auto zimi?

image
Natalia KOLESNIKOVA/AFP/Profimedia

Prema savjetima njemačkog ADAC-a, u zimskim mjesecima automobil treba prati jednako često kao i u ljetnim. Dakle, perite ga prema vlastitoj percepciji čistoće, odnosno kada imate osjećaj da je vrijeme za pranje.

Iako se nameće teza da je automobil zbog mokrih cesta i soli zimi skloniji koroziji, to je istina samo u slučaju već prethodno oštećenih dijelova. Novi i očuvani automobili bez problema odbijaju napade prljavštine.

image

Pranje auta (ilustracija)

Arhiva Auto klub

No, postoji li opasnost pranja automobila zimi?

Da, postoji.

Posebno pri ekstremnim temperaturama od minus 10 i niže jer tada topla voda ‘udara‘ u dijelove auta koji su upravo bili izloženi ledenoj hladnoći. Iako gumenim i plastičnim dijelovima neće biti ništa, prethodno oštećene ili ponovno obojane lakirane površine mogle bi stradati.

Napomena za kraj: prije ulaska u autopraonicu uklonite sve ostatke snijega i leda jer ih četke mogu povući poput brus-papira preko karoserije i napraviti vidljivu štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:49