može biti skupo

Tako jednostavno: Uz pomoć ovog trika više nikad nećete izgubiti ključeve od automobila

Gubitak ključeva vozila može biti poprilično skup, zato slijedite ove jednostavne savjete

Izgubljeni ključevi, ilustracija

 Profimedia

Ako se nije dogodilo vama, sigurno poznajete nekoga tko si je zadao glavobolje gubitkom ključeva od automobila. Osim što vam to u trenu prekida rutinu i planove, zamjena može biti poprilično skupa. Često ključeve zametnemo u putničkom prostoru ili prtljažniku, ili nam negdje ispadnu - i tada je kraj.

image

Izgubljeni ključevi, ilustracija

Profimedia

Jer, nekad davno, dok su ključevi još bili mehanički, novi se ključ za auto mogao napraviti u svakoj specijaliziranoj radionici ključeva na tržnici za manje od 5 eura. No, moderni pametni ključevi su sofisticirani i skupi uređaji koji se sastoje od metalne oštrice za otvaranje automobila u slučaju pokvarene baterije, ali i posebnog kodiranog elektronskog transpondera koji je uparen s elektronikom vašeg automobila.

Zatvaranjem automobila, vaš kodirani ključ imobilizira pogonski sustav automobila i bez njega ga je teško pokrenuti.

Stoga je u tim okolnostima važno razlikovati mogu li se ključevi izraditi (ili je dostupna kopija u posebnim radionicama) ili se u ovlaštenom servisu mora zatražiti novi set.

image

Izgubljeni ključevi, ilustracija

Profimedia

Gubitak ključeva vozila može biti prilično skup, ovisno o marki i starosti vozila može vas stajati od 50, 200, 500, te tisuću i više eura, stoga je najbolje izbjeći ovu situaciju slijedeći ove osnovne savjete:

Odredite određeno mjesto i uvijek držite ključeve na istom mjestu kod kuće, na primjer blizu vrata ili kuke na zidu.

Rezervni ključ također čuvajte na sigurnom mjestu.

Stvaranje rutine je osnovno. Zato ugasite motor, izvadite ključeve iz brave ili s mjeste gdje ih držite u vožnji i stavite ih u džep ili torbu prije nego što učinite bilo što drugo. Ponekad su nam ruke natrpane brojnim drugim predmetima iz trgovine ili s posla.

Može biti korisno: stavite na ključeve po mogućnosti veliki vidljiv privjesak jer vam to može pomoći da lakše pronađete ključeve negdje na cesti ili u travi u slučaju da ih izgubite iz vida.

image

Izgubljeni ključevi, ilustracija

Profimedia

Na internet trgovinama postoji zanimljiva naprava za dvadesetak eura za izbjegavanje ovog problema. Zove se SmartTag 2 uređaj za praćenje, koji radi putem Bluetootha. Ovaj mali alat može se lako pričvrstiti na ključeve automobila i ako mislite da su negdje u blizini pritisnite gumb za poziv na pametnom telefonu i pratite zvuk melodije zvona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:29