SAVJETNIK AUTO KLUBA

Što učiniti ako naiđete na dijete zaključano u vrućem autu? Lako možete završiti i u zatvoru...

Svake godine ponavljaju se slučajevi kada su roditelji u pregrijanom automobilu zaboravili ili namjerno ostavili dijete

Dijete u vrućem autu, ilustracija

 Profimedia

Svakog ljeta u medijima nailazimo na iste zastrašujuće vijesti: netko je ostavio dijete u zaključan automobilu na suncu. Često prolaznici tako nešto uoče na vrijeme, no na žalost, ima i slučajeva gdje zbog izlaganja ekstremnim vrućinama dijete ili kućni ljubimac snose trajne posljedice ili, u najgorem slučaju, umru.

Automobil parkiran na ljetnom suncu za one u njemu ubrzo će se pretvoriti u smrtonosnu klopku, čak i kada su prozori djelomično otvoreni zbog provjetravanja. Tijekom sunčanog dana kada vanjska temperatura iznosi 30 °C temperature u automobilu rapidno rastu već za nekoliko minuta.

Svatko tko je na vrućini ugasio automobil i nije odmah izašao iz njega mogao je doslovno osjetiti kako automobil iz već za koju minutu postaje vrlo neugodno vruć.

Za desetak minuta temperatura u autu će s klimatiziranih 22 popeti na oko 35, a za pola sata u autu će već biti oko neizdrživih 46 stupnjeva. Što je vanjska temperatura veća auto će se brže zagrijavati.

Temperature u autu na suncu mogu se popeti i na više od 70 stupnjeva, a nije bezopasno ni kada vani nije tako vruće. Primjerice ako je vanjska temperatura 22 stupnja, auto će se na suncu već za sat, dva vremena lako zagrijati i na više od 50 °C. Otvoreni prozori ne igraju gotovo nikakvu ulogu kad je u pitanju smanjenje temperature u parkiranom autu.

image

Dijete u vrućem autu, ilustracija

Profimedia

Njemački ADAC je proveo istraživanje u kojem su utvrdili da se s dva napola otvorena prozora zagrijavanje unutrašnjosti smanjilo za samo dva do tri stupnja Celzijusa u odnosu na slučaj kada su prozori bili potpuno zatvoreni.

Sve ovo vrlo su zabrinjavajući podaci uzmemo li u obzir da temperature već od oko 46 stupnjeva mogu predstavljati veliki rizik za život djeteta, dok su neke vrste psa osjetljive i kod osjetno nižih temperatura.

Svake godine ponavljaju se slučajevi kada su roditelji u zaključanom pregrijanom automobilu zaboravili ili namjerno ostavili dijete ili vlasnici svojeg kućnog ljubimca. Vrlo često najgore posljedice spriječe slučajni prolaznici koji naiđu na automobil. No kako postupiti ako se i sami nađete u takvoj situaciji?

image

Stefani Orbanić, policajka koja je iz vrućeg auta u Puli nedavno spasila bebu

Goran Sabelić/ CROPIX

Ako se djeca ili životinje u automobilu ponašaju normalno, odnosno ako se aktivni prvo treba provjeriti radi li klima uređaj. Mnogi novi automobili, pogotovo električni i plug-in hibridi imaju mogućnost da klima uređaj radi i kad je automobil ugašen i parkiran. Električni automobili će bez problema čitav dan održavati ugodnu temperaturu bez da se baterija isprazni. Da klima radi prepoznat ćete po zvuku samog uređaja ali i po oznaci namještene unutarnje temperature ili aktivnog klima uređaja.

Ako je dijete u unutrašnjosti iznemoglo i mirno, a životinja jako dahće s isplaženim jezikom jasno je da se događa nešto vrlo opasno. U tom slučaju prvo provjerite jesu li vrata automobila zaključana, a ako jesu odmah nazovite policiju na broj 112 ili 192 te im smireno ispričajte što se događa i naznačite da je riječ o vrlo hitnom slučaju. Dok čekate na njihovu intervenciju ostanite uz vozilo i pažljivo promatrajte ugrožene osobe ili životinje. Njihovo stanje se može vrlo brzo pogoršati.

Ako se situacija jako pogorša prije nego što dođu spasitelji možete i sami intervenirati, no s pravnog gledišta vam tako nešto nikako ne preporučamo jer biste se mogli naći u velikim problemima. Zašto je tako, objasnit ćenmo kasnije.

Da bi oslobodili ugroženu osobu najlakše je razbiti bočno staklo. Omotajte ruku s tkaninom uzmite kamen ili neki drugi tvrdi, šiljasti predmet i udarite u staklo. Pazite da odaberete staklo koje je udaljenije od djeteta da ga krhotine ne bi dodatno ozlijedile. Odmah iznesite dijete iz automobila i stavite ga u hlad.

image

Dijete zaključano u automobilu

Web Screenshot

No veliki oprez! Iako ste tako možda spasili život to ne znači da ste automatski heroj. Zapravo, možete završiti i na optuženičkoj klupi jer ste prekršili članak 235. Kaznenog zakona u kojem stoji: "Tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neuporabljivom tuđu stvar, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine." Razbijanjem prozora oštetili ste tuđu stvar.

U slučaju da je ta radnja dovela do spašavanja ljudskog života sud će vam vjerojatno progledati kroz prste, no činjenica je da biste mogli imati velikih problema ispostavi li se da ste reagirali ishitreno, pogotovo ako je u pitanju životinja.

I sama policija je prošle godine apelirala da građani samoinicijativno ne poduzimaju takve radnje, već da obavijeste policiju kako bi policijski službenici izašli na mjesto dojave i poduzeli nužne mjere i radnje.

Na kraju ostaje pitanje na koje je teško odgovoriti. Što učiniti kada je situacija kritična? Pokušati spasiti život i time ugroziti sebe ili jednostavno ne reagirati i čekati dolazak policije? Na svakom je to da sam odluči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 03:15