SAVJETNIK AUTO KLUBA

Stigli ste na more i parkirali? Evo na što sve trebate paziti da vam auto ne bi bio ‘na mukama‘

Dok se vi bezbrižno kupate ali i štitite zaštitnim faktorom ne zaboravite da i vaš automobil treba zaštitu od sunca, soli, ptica...

Auto na moru

 Profimedia

Konačno. Stigao je i taj dan i dovezli ste se na vaše jadransko odredište kako biste započeli još jedan dugo očekivani i zasluženi godišnji odmor. Dok se vi bezbrižno kupate ali i štitite zaštitnim faktorom ne zaboravite da i vaš automobil treba zaštitu.

I to ne samo od sunca. U nastavku donosimo pet stvari na koje morate paziti kako bi vaš automobil što bezbolnije prošao kroz drugačije i nerijetko ekstremne uvjete koji ga očekuju na moru.

image

Auto na moru

Profimedia

Zaštitite automobil od vrućine

Na Jadranu ljeti vladaju velike vrućine. A automobili ne podnose ekstreme baš najbolje. Jeste li znali da ljeti na suncu temperatura u unutrašnjosti može dosegnuti čak 70 °C. Tako nešto može ostaviti i posljedice.

Potrudite se da parkirate u hladu, a ako je to nemoguće pokušajte zaštititi automobil. Reflektirajuća zaštita vjetrobranskog stakla obavezna je oprema prilikom dolaska na more. Njenim korištenjem smanjit ćete i temperaturu u unutrašnjosti jer na tu temperaturu najviše utječu usijane unutrašnje površine, a ne vrući lim auta. Dobro bi bilo i prekriti sjedala plahtom i ručnikom, pogotovo ako su od kože ili sličnog umjetnog materijala. Dobra je stvar i reflektrirajuća cerada ako će automobil dulje stajati.

image

Auto na moru

Profimedia

Što se vanjskog dijela automobila tiče najosjetljivije su gume. Dobro bi bilo zaštititi gume od direktnog utjecaja sunca nečim priručnim poput komada kartona. Ako ste došli na more i ne planirate koristiti auto idućih nekoliko tjedana idealno bi bilo da ga prekrijete ceradom. Time ćete ga zaštiti od sunca i vrućine ali i od drugih štetnih utjecaja na koje ćemo se osvrnuti u nastavku.

image

Auto na moru

Auto klub

Premda su gume jako izložene sunčevoj toplini neki pribjegavaju i ekstremnim mjerama

Pazite na smolu

Parkirate li u hladu pod crnogoričnim drvećem auto ste zaštitili od vrućine ali ste ga izložili drugoj opasnosti – smoli. Kapljice smole koje padaju s borova i drugog sličnog drveća lako će se zalijepiti za automobil. Ako ih primijetite nikako ih nemojte strugati ili pokušavati otkinuti prstima. Tako ćete vjerojatno oštetiti lak. Umjesto toga kupite specijalnu tekućinu za uklanjanje smole s laka kojom ćete je lako i bez opasnosti ukloniti.

image

Auto na moru

Profimedia

Nikako nemojte koristiti priručna sredstva poput acetona, alkohola ili razrjeđivača. Ne dopustite da smola predugo stoji na laku jer bi njeni tragovi mogli ostati trajni. Najbolje je ukloniti čim je primijetite, a najkasnije to učinite kad dođete s godišnjeg.

Odmah uklonite ptičji izmet

Galeba je lijepo vidjeti u letu, no nimalo lijepo nije vidjeti njegov izmet na karoseriji vašeg vozila. Osim što smeta estetski, izmet ptica može biti i vrlo opasan za lak vašeg automobila. Naime, on je vrlo agresivan i korozivan te već za nekoliko dana može trajno oštetiti lak. Uklonite izmet čim ga primijetite.

image

Auto na moru

Profimedia

Koriste vodu, krpu i šampon za auto ili blagi detergent za pranje suđa ili svratite od obližnje samoposlužne autopraonice i uklonite ga miniwashem.

Sol je najveći neprijatelj auta

Sol na moru vreba iz svakog kutka. Najveća pogreška koju možete učiniti je ući automobilom u more. Iako to zvuči kao nešto što nitko ne bi nikada napravio, takve situacije se događaju. Mnogi to čine kad spuštaju čamac s prikolice u more, drugi kako bi snimili nezaboravnu fotografiju svojeg SUV-a. Pa i ako automobil temeljito operete nakon toga budite sigurni da se sol zavukla negdje i da već "radi na koroziji".

image

Auto na moru

Profimedia

Čak i ako niste tako lakomisleni postoje druge šanse za kontakt s vodom. Ne parkirajte blizu mora jer ako dođe do oluje valovi mogu zapljusnuti vaš automobil. Također izbjegavajte vožnju kroz lokve morske vode koje su ostale na obalnoj cesti nakon valovitog nevremena. Kad se vratite s mora automobil temeljito operite, pogotovo njegovu podnicu, kako biste uklonili eventualne ostatke soli.

Ne sjedajte u kupaćim gaćama u auto!

S plaže u auto. Rijetko kom se tada da presvlačiti, a mnogi ni nemaju rezervnu robu. Izbjegavajte sjedati s mokrim ili važnim kupaćim gaćama na sjedala automobila. Nećete ostaviti samo ružne mrlje od soli već postoji opasnost od trajnog oštećenja tkanina i razvoja gljivica u sjedalima.

image

Auto na moru

Profimedia

Ako nemate izbora zaštitite sjedalo sa suhim ručnikom i pazite na to da ga nakon završetka vožnje izvadite iz automobila kako se vlaga s njega ne bi prenijela na sjedalo.

Trebate li prilagoditi tlak u gumama tijekom ljeta?

Ne postoji pravilo da morate promijeniti tlak u gumama samo zato što je vrijeme postalo toplije. Bez obzira koje je godišnje doba, važno je da vaše gume budu što bliže preporučenoj razini tlaka. To pomaže u izbjegavanju neočekivanih problema kao što su ispuhivanje, povećano trošenje i probušene gume.

image

Auto na moru

Profimedia

Nikako ljeti nemojte prilagođavati tlak u vašim gumama na naznačeni maksimalni tlak. Ostanite ispod njega da biste bili sigurni. Tlak u gumama mijenja se s temperaturom, što znači da se može mijenjati na dnevnoj ili čak satnoj bazi. Savjetujemo sa provjeravati tlak u gumama barem jednom mjesečno tijekom ljeta, i obavezno nakon dulje stajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 22:48