SAVJETNIK AUTO KLUBA

Pet najboljih trikova protiv vrućine: Ovako ćete najbrže ohladiti vaš usijani automobil

Ovo je pet koraka koje trebate pratiti kako biste najefikasnije i najbrže ohladili vruću unutrašnjost vašeg limenog ljubimca

Klima u autu, ilustracija

 Profimedia

Automobil vam je dugo vrijeme stajao na suncu. Tijekom ljetnih mjeseci znači da je unutra neizdržljivo vruće, temperatura se popela na 60 pa i 70 stupnjeva. Jasno da se uz takve vrućine ne može izdržati pa automobil treba hitno ohladiti, po mogućnosti i prije nego što uđete u njega. U nastavku donosimo pet koraka koje trebate pratiti da biste najefikasnije i najbrže ohladili vaš automobil.

image

Vrućina u autu, ilustracija

Profimedia

1. Istjerajte vrući zrak iz unutrašnjosti

Ovaj trik je smatramo najboljim, a vrlo je jednostavan, efikasan i brz. Jedino ćete dok to radite izgledati malo čudno. Otvorite prozore na jednoj strani automobila, pređite na drugu i otvorite vrata. Snažno zamahnite vratima naprijed nazad, pet do deset puta. Tako ćete iz automobila istjerati vrući zrak i u njega ubaciti hladniji zrak iz okoline. Funkcionira provjereno. Nakon samo pet zamaha vratima u unutrašnjosti je odmah bilo oko 15 stupnjeva hladnije.

image

Klima u autu, ilustracija

Profimedia

2. Ohladite pomoću klime

Nakon istjeravanja vrućeg zraka iz unutrašnjosti pređite na klima uređaj. Uključite automobil i klima uređaj namjestite na najhladnije. Ne koristite recirkulaciju zraka jer će klimi u ovoj fazi biti teže ohladiti vrući zrak unutar vozila od onog hladnijeg koji dolazi izvana. Držite prozore otvorenima da bi vrući zrak mogao izaći.

image

Ventilacija, ilustracija

Profimedia

3. Usmjerite ventilaciju na noge

Dok hladite pomoću klime koristite ventilaciju usmjerenu na noge. Tako će se auto i brže ohladiti. Hladni zrak je teži od vrućeg te će ga istiskivati prema gore i van iz automobila kroz otvorene prozore.

image

Rashlađivanje u vožnji, ilustracija

Profimedia

4. Rashlađivanje u vožnji

Uđite u auto i počnite voziti s potpuno otvorenim svim prozorima. Držite prozore otvorenima minutu do dvije kako bi ostatak vrućeg zraka izašao iz auta. Ovaj trik slabo će funkcionirati ako nakon kretanja odmah zapnete u gužvi. U tom je slučaju mnogo pametnije auto dodatno rashladiti prije ulaska u njega.

image

Vrućina u autu, ilustracija

Profimedia

5. Zatvorite prozore i koristite recirkulaciju

Kad iz ventilacijskih otvora počne izlaziti hladni zrak vrijeme je da zatvorite prozore i uključite recirkulaciju zraka. Tako će klima morati hladiti samo već unaprijed ohlađeni zrak iz kabine, a ne topliji ili vrući zrak koji dolazi izvan vozila. To će smanjiti potrošnju energije i produžiti vijek trajanja klima uređaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:46