SAVJETNIK AUTO KLUBA

Pametan trik otkriva sve: Ovaj dio obavezno pregledajte prilikom kupnje rabljenog automobila

Za to ne trebate ići kod mehaničara i dizati auto na dizalicu već vam je dovoljna mala kamera, čak i ona na pametnom telefonu

Rabljeni, tema

 Arhiva Auto klub

Kupci rabljenih automobila ne bi trebali biti zaslijepljeni sjajnom bojom karoserije i dobro održavanom unutrašnjosti jer samo pogled ispod automobila daje informaciju o njegovom stvarnom stanju i svemu što je prolazio tijekom životnog vijeka. Za to ne trebate ići kod mehaničara i dizati auto na dizalicu već vam je dovoljna mala kamera, čak i ona na pametnom telefonu.

image

Provjera rabljenog auta, ilustracija

PCJones/Alamy/Alamy/Profimedia

Među svim popularnim rabljenim automobilima, često se susreću primjerci koji, unatoč najboljoj njezi, ozbiljno trunu na podvozju. Sol na cesti i dugotrajno stajanje u slabo prozračenim garažama su idealni uvjeti za širenje korozije. Na samom dnu, rabljeni automobil najiskrenije i bez uljepšavanja otkriva "priču" o svojem stanju bilo u obliku korozije, oštećenja ovjesa, oštećenih pragova...

image

Provjera rabljenog auta, ilustracija

-/Wavebreak/Profimedia

Da biste otkrili takve probleme potrebna vam je samo kamera. U uvjetima dobrog osvjetljenja ovo često funkcionira s pametnim telefonom koji ionako uvijek imate sa sobom. Ipak, preporučljiviji je mali digitalni fotoaparat jer ga je lakše koristiti jednom rukom, a njegova ugrađena bljeskalica puno je jača i bolje osvjetljava mračne kutove od bljeskalice pametnog telefona.

image

Provjera rabljenog auta, ilustracija

PCJones/Alamy/Alamy/Profimedia

Preduvjet za korisne fotografije koje će otkriti stanje podvozja je suho podvozje. Ako pada kiša, uvijek provjerite podvozje prije probne vožnje, jer vlaga i refleksije mogu previše poremetiti ono što vidite na fotografijama i problemi vam mogu promaknuti. Potpunu sliku podvozja mogu prekriti razne zaštite na modernim automobilima, no i u takvim slučajevima, možete barem otkriti indikativne detalje kao što su zahrđale glave vijaka, pričvrsne kopče, ispušni sustavi ili komponente osovine.

image

Provjera rabljenog auta, ilustracija

PCJones/Alamy/Alamy/Profimedia

Kamere doista mogu dosegnuti sva važna područja u automobilu, a same fotografije su odmah jaki argument za pregovore o cijeni. No kako biste dobili dobre fotografije i znali što uopće fotografirate nije na odmet prije kupnje "vježbati" na vlastitom automobilu svojim fotoaparatom, pogotovo ako nikada niste radili ovako nešto.

image

Provjera rabljenog auta, ilustracija

PCJones/Alamy/Alamy/Profimedia

Prilikom pregleda postupite sustavno, počevši od prednje strane, a zatim fotografirajte sva relevantna područja sve do stražnje strane. To uključuje pogon (gubitak ulja/rashladne tekućine?), prednju osovinu s lijeve i desne strane sa svim dijelovima ovjesa i kočionog sustava. Zatim fotografirajte veliko područje podvozja s bočnim dijelovima, kočionim vodovima i rubovima pragova, ispušnim sustavom s katalizatorom i prednjim loncem. Završite straga gdje biste trebali fotografirati stražnju osovinu kočnice, ovjes, i stražnji ispušni lonac (lonce).

image

Provjera rabljenog auta, ilustracija

PCJones/Alamy/Alamy/Profimedia

Trud koji morate uložiti u ovo je vrlo malen u odnosu na informacije koje dobivate. Pet minuta i desetak čučnjeva oko auta dovoljno je da dobijete dojam u kakvom je stanju podvozje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 18:19