zakon nalaže

Ovo je razlog zašto vas policija može uputiti na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled

Da to nije mrtvo slovo na papiru koje se u praksi nikad ne provodi potvrđuje slučaj iz Splita

Policija, kontrola, ilustracija

 Joško Supić/CROPIX

Zbog odbijanja alkotestiranja, na što svaki vozač ima pravo, policija ga može uputiti na izvanredni zdravstveni pregled, piše HAK. Inače, na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled upućuju se svi vozači za koje se opravdano sumnja da zbog zdravstvenih razloga nisu sposobni sigurno upravljati vozilom.

No, samo sumnja nije dovoljna te je nužno je da bude ispunjena zakonom propisana pretpostavka (to je stajalište Visokog upravnog suda RH Usž-2290/22-3).

image

Alkotest (ilustracija)

CROPIX

Iz prakse: pravomoćnom presudom Općinskog prekršajnog suda u Splitu, Pp-13655/21-5 od 20. siječnja 2022. godine, utvrđeno je da je vozač upravljao vozilom, a kad je zaustavljen od strane policije, na zahtjev policijskog službenika odbio se podvrgnuti liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina radi utvrđivanja prisutnosti droga u organizmu.

Zaključkom od 9. ožujka 2022. godine upućen je na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled i pozvan da u roku 15 dana policiji dostavi uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilom. Do tada, rješenjem MUP-a 23. svibnja 2022. oduzeta mu je vozačka dozvola dok se ne podvrgne izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu.

image

Policija kontrola, ilustracija

Goran Mehkek/Cropix

Visoki upravni sud Republike Hrvatske u presudi Usž-735/2023 od 21. studenog 2022. utvrdio je kako je vozačka dozvola pravilno i zakonito oduzeta budući da je čl. 284. st. 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da će se vozaču ili instruktoru vožnje koji se ne podvrgne nadzornom zdravstvenom pregledu na koji je upućen, oduzeti vozačka dozvola dok se tom pregledu ne podvrgne, piše HAK.

Što propisuje zakon

Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled uputit će se vozač kod kojeg je utvrđen udio alkohola u krvi viši od 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili je utvrđeno da su upravljali vozilom pod utjecajem droga ili lijekova, kao i vozač koji se odbije podvrgnuti ispitivanju ima li u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju ili su najmanje tri puta pravomoćno kažnjeni zbog upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi, odnosno odgovarajućim iznosom miligrama u litri izdahnutog zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 22:53