pogledajte ispod auta

Ovaj znak na motoru auta upućuje na skupi kvar, obratite pažnju na tu pojavu

Uvijek provjeravajte donji dio vozila i nakon lošeg vremena, poput oluje, kako bi bili sigurni da se ispod ne skrivaju životinje

Poklopac ulja (ilustracija)

 Web Screenshot

Međunarodna udruga vozača u Veliko Britaniji savjetovala je vozače da redovito provjeravaju donji dio poklopca za ulje u vozilu. Dominic Wyatt iz udruge dodao je da pronalazak tvari mliječnog izgleda na čepu može biti veliki znak za zabrinutost. Objasnio je: “Provjerite ima li vode u ulju. Mliječni izgled ukazuje na prisutnost vode".

Iako se može pronaći samo mala količina, vozači bi trebali brzo reagirati kako bi izbjegli da se problem znatno pogorša. Voda može kontaminirati motorno ulje zbog niza razloga, a najčešći je oštećena brtva, koja omogućuje ulazak tekućine kao što je rashladna tekućina.

image

Vožnja po oluji (ilustracija)

Web Screenshot

Međutim, u ozbiljnijim slučajevima, onečišćenje uljem može biti uzrokovano curenjem ili propuhanom brtvom glave ili pukotinama u glavi ili bloku motora. Međutim, bez obzira na uzrok, s vremenom voda može smanjiti podmazivanje u motoru, što znači da se komponente mnogo brže troše i povećava rizik od korozije.

Osim toga, Dominic je također upozorio vozače da uvijek provjeravaju donji dio vozila nakon lošeg vremena, poput oluje, kako bi bili sigurni da se ispod ne skrivaju životinje. Rekao je: “Veća je vjerojatnost da ćemo naići na divlje životinje ispod naših parkiranih automobila nakon oluje, stoga uvijek vrijedi baciti pogled prije polaska". A takvih ovog ljeta nije manjkalo ni u u Hrvatskoj.

“Zečevi, ježevi, pa čak i mačke mogu se sklupčati u komorama kotača ili negdje uz toplinu motora". Ostala područja koja je Međunarodna udruga vozača preporučila vozačima da provjere, osobito nakon oluje, su pukotine na gumama koje mogu dovesti do sporog trošenja.

image

Životinja zavučena pod poklopac motora (ilustracija)

Web Screenshot

Dodali su kako male pukotine na staklima, nastale uslijed udara krhotina u vozilo, mogu dovesti do prodora vode u unutrašnjost. Pregledom vozila nakon oluje vozači se mogu uvjeriti da je sigurno za upotrebu i da je malo vjerojatno da će dovesti do skupe katastrofe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:22