SAVJETNIK AUTO KLUBA

‘Nizozemska metoda‘: Evo zašto biste vrata automobila uvijek trebali otvarati desnom rukom

Vrata automobila tolika su prijetnja za bicikliste da postoji izraz koji opisuje njihovo udaranje - ‘dooring‘

Otvaranje vrata, ilustracija

 Profimedia

Ovoga se dobro prisjetiti. Ako živite u gradu, stalno vidite ljude koji voze opasno, no čak i parkirani automobili mogu biti opasni. To posebno vrijedi za bicikliste i motoriste. Oni su često u "sendviču" između parkiranih automobila i tekućeg prometa, zbog čega su skloni udarcima kada se vrata automobila otvore.

image

Fenomen ‘dooringa‘

YouTube Screenshot

Fenomen "dooringa"

Vrata automobila tolika su prijetnja za bicikliste da postoji izraz koji opisuje njihovo udaranje - "dooring". Godine 2011. u Chicagu se svaki dan dogodila otprilike jedna nesreća s vratima. I od tada se stvari za bicikliste u velikim gradovima nisu poboljšale. 2015. godine još uvijek je bilo više od 300 slučajeva u kojima su se biciklisti zabili u otvorena vrata automobila. U New Yorku, 2019. godine su tri biciklista preminula od "dooringa".

New York City se nada da će podići svijest o otvaranju vrata među taksi putnicima s "LOOK! For Cyclists" naljepnicama u svih 13.000 gradskih taksija. Ovo je lijep početak za grad koji opslužuje oko 336.000 taksi putnika svaki dan. Ni u europskim metropolama, pritom, nije ništa bolje ili sigurnije.

"Nizozemska metoda"

Srećom, postoji jednostavan korak koji možete poduzeti kako biste ostvarili sigurnost biciklista. Sve što je potrebno je otvoriti vrata automobila desnom rukom. Ovaj savjet dolazi nam iz Nizozemske, zbog čega je poznat kao "nizozemska metoda". Ako sjedite na vozačevoj strani parkiranog automobila i želite izaći, ne otvarajte vrata lijevom rukom, iako je ona bliža vratima.

Umjesto toga, otvorite vrata desnom rukom. Ovaj jednostavan pokret tjera vas da okrenete cijeli gornji dio tijela dok posežete, prvo povlačeći svoju liniju pogleda pokraj retrovizora, a zatim prema ulici iza vas.

Metoda ‘Dutch Reach‘ nastala je u Nizozemskoj 60-tih godina, a koja se u pojedinim zemljama Europske unije odavno primjenjuje. U Nizozemskoj se o njoj uči u školama i na fakultetima, a primjenjuje se i pri polaganju vozačkog ispita.

Što je s putnicima?

Trik je u tome da upotrijebite ruku udaljeniju od vrata kako biste osigurali okretanje gornjeg dijela tijela. Dakle, ako ste na suvozačevoj strani, koristite lijevu ruku umjesto desne.

image

‘Nizozemska metoda‘ otvaranja vrata automobila (ilustracija)

Bicycle Network

To je jednostavno - i djeluje. "Nizozemska metoda" je toliko učinkovita da čak nema ni posebno ime u Nizozemskoj koja je prijateljski nastrojena prema biciklima. Desetljećima su nizozemske vozače učili da tako otvaraju vrata automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:18