za i protiv

Mnogi su odustali, rijetki ga uspiju dovršiti: Želite li stvarno započeti rad na ‘projekt‘ automobilu?

Sve se svodi na dovoljno vremena, iznimnu tvrdoglavost i potom suočavanje sa stvarnošću - možete li ga stvarno vratiti ‘u život‘?

Projekt automobil, ilustracija

 Profimedia

Dok se neki "igraju" i šarafe po više auta nego što ima dana u tjednu, nekima je teško promijeniti set kotača. Sve se svodi na dovoljno vremena, iznimnu tvrdoglavost i potom suočavanje sa stvarnošću - možete li ga stvarno vratiti "u život"? Prije nego što vam novčanik "plane", bilo bi dobro proučiti koliko bi to na kraju stvarno moglo koštati prije započinjanja "projekata" vraćanja oldtimera ili nekog modernog klasika u život...

Sanjate o projektu

image

Projekt automobil, ilustracija

Profimedia

To znači da ste nadahnuti i želite nešto za "igru", više zabave i truda nego što vam je potrebno u svakodnevnom životu. Pomišljate u sebi: "Mogao bih popraviti taj auto", dok je realan odgovor - možda nećete moći. Nije da ste nesposobni, ali taj će napor oduzimati puno vremena. Trebat će strpljenja, i puno novca. I prije nego što dopustite da ovo ode predaleko i zauzme vam prostor u garaži sljedećih pet godina, trebate si postaviti neka ozbiljna pitanja.

Koliko sam novca spreman uložiti u ovaj projekt?

Nabavka automobila samo je jedan dio avanture. Trebate razmisliti o tome što mu treba i koliko će svi ti dijelovi i komponente koštati. Nove gume nisu jeftine. Obnavljanje motora također neće biti. Limarski posao s hrđom da i ne spominjemo... Trebali biste stvarno uzeti u obzir što ste spremni učiniti što se tiče posla, cijenu/dostupnost dijelova i koliko će posla biti potrebno ukupno.

image

Projekt automobil, ilustracija

Profimedia

Za neke vlasnike projektnih automobila, ako ne mogu sami obaviti posao, pošalju ga nekome tko može, ali ruke nisu jeftine, kao ni dijelovi koje ćete vjerojatno morati pronaći sami.

Kakav projektni automobil želim kupiti?

Možda je ovdje najbitnije misliti o dostupnosti dijelova. Tražite automobile koji ne dolaze sa stranih kontinenata. Ipak, i strani projekti su izvedivi. Tko ne bi volio imati neki američki klasik ili japansku jurilicu iz 1990-ih u garaži?

Imam li prostor i alate za projekt?

image

Projekt automobil, ilustracija

Profimedia

Ako imate cijelu godinu toplo dvorište, neku strehu, štalu, ili možda čak pravu garažu, na dobrom ste putu. Samo budite realni koliko često ćete htjeti raditi u okruženju u kojem držite svoj novi projekt. Što se tiče alata, dobar set ključeva je nužan, iako ćete vjerojatno morati ulagati.

Očekivanja nasuprot stvarnosti

Osim ako automobilu kojeg ste odabrali treba samo malo posla, projekt bi mogoa potrajati. Morat ćete pronaći vremena, ili se zadovoljiti samo radom na njemu "tu i tamo". No s druge strane, stvari koje naučite tijekom tog projekta ostati će vam za cijeli život. Ako ste osoba koja voli učiti radeći, svidjet će vam se ova praktična aktivnost. Također ćete puno više cijeniti ovaj automobil, jer ste ga sami vratili u život.

image

Projektni automobil (ilustracija)

Web Screenshot

A kad sve zakaže, uvijek postoji YouTube, i vjerojatno je već netko prošao kroz vaše glavobolje i odlučio snimiti video kako bi vam pomogao. Ako i nije, uvijek možete provesti dva sata pokušavajući promijeniti far bez skidanja kućišta, jer kod projekta ništa ne smije biti hitno, i upravo u tome je i čar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 09:34