savjetnik

Kupovina modernog klasika može biti gušt, ali dobro ćete proći ako pažnju obratite na samo jednu stvar

Između povoljne kupnje i promašaja, kupnja zanimljivog 20, 25 godina starog auta traži pomnu pažnju

Moderni klasici, ilustracija

 Profimedia

Zaljubljenici u automobile često provode sate pregledavajući oglase rabljenih vozila, tragajući za onim savršenim ulovom koji će im donijetipuno radosti imalo briga. No, prividna ušteda pri kupnji zanimljivih starijih rabljenih automobila ili youngtimera može se brzo pretvoriti u neplanirani financijski teret.

Glavni razlog? Nepredviđeni troškovi održavanja i popravaka koji se mogu nagomilati, čineći ovu "povoljnu" kupnju manje isplativom. No sve se može riješiti osim jedne stvari koja može baciti kupca u očaj ako nije bio dovoljno oprezan.

image

Moderni klasici, ilustracija

Profimedia

Svaki automobil s godinama korištenja nosi određene tragove i bez obzira na trud vlasnika, neizbježno je da će se slabosti proizvoda s vremenom pokazati.

Budući vlasnici starijih rabljenih vozila često su spremni prihvatiti određene kompromise, vodeći računa o faktorima poput cijene, tehničkog stanja, izgleda i kilometraže. U nekim slučajevima, strpljenje i financijska ulaganja mogu učiniti "nemoguće" mogućim. No, kada je riječ o koroziji, priča poprima sasvim drugačiji obrat.

Ponekad se u moru oglasa pojavi automobil koji plijeni pažnju niskom cijenom, a na prvi pogled čini se kao iznimno dobar posao. Nažalost, detaljniji pregled često otkriva koroziju, koju mnogi kupci, ili ne primijete, ili ne smatraju velikim problemom. Međutim, to je značajna pogreška.

image

1998 Fiat Coupe

Profimedia

Ako želite automobil koji će vas dobro služiti, ili čak povećati svoju vrijednost s vremenom, korozija postaje vaš tihi neprijatelj. Jednom kada se pojavi, borba s hrđom može biti dugotrajna i skupa, s malo šansi za potpuno rješenje problema.

Osim neposrednih troškova popravaka i održavanja, postoji i izazov pronalaska odgovarajuće nijanse boje za starije modele, što može dodatno otežati i poskupiti proces restauracije. Originalnost boje posebno je bitna kod kupnje youngtimera, s obzirom na to da svaki model ima svoje specifične točke na kojima je najosjetljiviji na koroziju.

image

Korozija, ilustracija

Profimedia

Za one koji već posjeduju automobil i žele osigurati njegov dugovječni sjaj i strukturalnu integritet, važno je ne zanemarivati oštećenja boje i karoserije. Redovito održavanje i zaštita okvira karoserije mogu znatno produžiti životni vijek automobila i očuvati njegovu vrijednost.

Pri kupnji rabljenog vozila, kao i u očuvanju onog koje već posjedujete, ključno je biti informiran i pažljiv. Razumijevanje i pravilno rješavanje problema kao što je korozija može učiniti razliku između automobila koji postaje ponosni pratilac vaših putešestvija i onog koji postaje nepredvidiv financijski teret.

image

Korozija, ilustracija

Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 16:14