SAVJETNIK AUTO KLUBA

Krovni nosači su savršeno rješenje za ljetna putovanja, no nekoliko stvari treba imati na umu

Evo što trebate znati o krovnim nosačima i kako oni mogu utjecati na vaš automobil, vožnju, pa čak i na vaš novčanik

Krovni nosač s kutijom za teret

 Profimedia

Sezona godišnjih odmora je počela te se mnogi vozači spremaju na more. Krovni nosači su nezaobilazan dodatak za svaku veliku obitelj koja se trudi sve spakirati u jedan automobil, no jesu li doista potpuno bezopasni za vaše vozilo? Evo što trebate znati o krovnim nosačima i kako oni mogu utjecati na vaš automobil, vožnju, pa čak i na vaš novčanik.

Može li krovni nosač oštetiti vaš automobil?

Krovni nosači su sigurni za korištenje sve dok odaberete ispravnu veličinu i stil koji odgovara vašem vozilu. S tim na umu, postoji mogućnost da na vašem automobilu nastane šteta. To se može dogoditi kao posljedica nepravilne instalacije, labavog prianjanja ili čak nošenja prekomjernog tereta pričvršćenog na police.

image

Krovni nosač s kutijom za teret

Profimedia

Međutim, ako pravilno ugradite krovni nosač, ne biste trebali imati problema s nošenjem bicikala ili kutije na nosaču. Iako siguran krovni nosač vjerojatno neće pogoršati trošenje vašeg automobila, postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti prije nego što ga instalirate.

Povećana potrošnja goriva

S trenutnim cijenama goriva teško se nositi i bez krovnih nosača, stoga biste vjerojatno mogli osjetiti povećanu potrošnju s punim opterećenjem. U eksperimentu koji je proveo WhichCar TV, zaključeno je da dodavanje krovnog nosača i nosača bicikla na automobil povećava prosječnu potrošnju goriva za 0,6 litara na 100 kilometara.

image

Krovni nosač bicikla

Profimedia

Dodavanja dva velika bicikla na krov zahtijevalo je dodatnih 1,4 litru goriva za isti krug od 100 kilometara. Iako sam krovni nosač slabo povećava potrošnju, u obzir treba uzeti teret koji zatim dolazi na njega - on može značajno utjecati na cijenu vašeg putovanja.

Krovni nosač s biciklima

image

Krovni nosač bicikla

Ivan Lacković

Krovni nosač s biciklima uvelike narušava aerodinamiku vozila, pri čemu potrošnja snažno raste. Pri 133 km/h iznosila je 9,715, a pri 95 km/h 4,911 litru. Zato su, kad prevozite bicikle, preporučive brzine do 100 km/h...

+49,76 % pri brzini od 133 km/h

+35,18 % pri brzini od 95 km/h

Nosač za bicikle na prtljažniku

image

Nosač bicikla na prtljažniku

Ivan Lacković

I nosač bicikla na prtljažniku narušava dinamiku automobila. Vjerojatno manje kod karavana ili kombija. No, kod limuzine primjetno, pa potrošnja pri 133 km/h raste na 9,185, a pri 95 km/h na 4,773 litre.

+41,59 % pri brzini od 133 km/h

+31,38 % pri brzini od 95 km/h

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 05:47