može i bolje

Jednostavna, ali važna značajka: Postoji trik s kojim ćete si osigurati kvalitetniji zrak u autu

Poboljšajte iskustvo vožnje: kada i kako pravilno koristiti tipku za recirkulaciju zraka? Imamo odgovore

Klima u autu

 Profimedia

Svi mi se tijekom vrućih dana koji nam upravo prijete želimo optimalno osvježiti i dovesti temperaturu u interijeru našeg automobila na prihvatljivu razinu. Ponekad kada se vozimo iza starijih vozila, buseva i kamiona prijeti nam smrdljiv ispuh i zagađenje zraka u kabini. Održavajući zrak u kabini čistim i regulirajući njegovu temperaturu, poboljšavamo naše iskustvo vožnje.

Kada i kako pravilno koristiti tipku za recirkulaciju zraka? Imamo odgovore. Funkciju recirkulacije u sustavu HVAC (grijanje, ventilacija, hlađenje) imaju dakako svi automobili, pa čak i oni starijeg datuma koje su vozili naši roditelji. Tipka za njeno aktiviranje nalazi se kod modernih automobila gotovo uvijek pored prekidača klima uređaja i označena je ikonom vozila sa zakrivljenom strelicom u njoj.

image

Klima u autu

Péter Gudella/Panthermedia/Profimedia

Kada je aktiviramo, sustav će koristiti postojeći zrak u kabini i proventilirati ga ponovnim upuhivanjem kroz otvore, bez da uvlači svježi zrak izvana. Kada je tipka isključena, sustav će uvlačiti vanjski zrak. Obje postavke prilagođavaju način na koji vozilo grije ili hladi zrak, bilo koristeći preostalu toplinu motora ili sustav klima uređaja.

Pa tako primjerice, tijekom izrazito vrućih dana, uputno je uključiti recirkulaciju jer tada klima uređaj ne mora dodatno hladiti vruć zrak koji ulazi u kabinu.

image

Klima u autu (ilustracija)

Profimedia

Time ne samo da uspješno održavate željenu temperaturu, već i štedite gorivo, jer podižete učinkovitost vašeg klima uređaja.

No, tome uvijek nije tako. Naime, ako ste ostavili vaše vozilo da duže stoji na suncu, tada je bolje isključiti recirkulaciju, otvoriti prozore i omogućiti vrućem zraku da što prije napusti kabinu automobila. Tek kada se zrak ohladi, možete zatvoriti prozore i uključiti recirkulaciju kako biste lakše održavali temperaturu.

image

Klima u autu, ilustracija

Profimedia

U situacijama kad je vanjski zrak zagađen, ili ispušnim plinovima ili smogom i dimom, recirkulacija će pomoći održati vaš zrak u vozilu čišćim. Samim time se i filtar zraka održava čišćim i dugotrajnijim. S druge strane, ako često koristite recirkulaciju, nakon nekog vremena može doći do zagušljivosti u kabini jer će ponestati kisika.

Tada je najbolje proventilirati unutrašnjost otvaranjem prozora ili isključivanjem recirkulacije, kako bi svježi zrak napunio okruženje vas i vaših najdražih na dužim putovanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 09:03