Flipper Zero

Bezbrižno otključavanje je prošlost, krađe auta sve lakše: Ovaj legalni uređaj lopovima olakšava posao

Jedan od alata koji se ističe je Flipper Zero, uređaj koji omogućava hakiranje digitalnih uređaja, uključujući automobile

Krađa auta, ilustracija

 Profimedia

Tehnološki napredak donio je brojne prednosti u pogledu sigurnosti i praktičnosti vozila, ali isto tako otvorio vrata novim oblicima kriminala koji brinu vozače diljem gradova. Nekada su lopovi morali fizički nasilno ulaziti u vozila, no današnji provalnici koriste napredne elektronske uređaje za kloniranje signala automobilskih ključeva. Takvi uređaji, koji omogućavaju kopiranje signala za daljinsko otključavanje i pokretanje automobila bez prisutnosti originalnog ključa, postali su nova alatka u rukama kriminalaca.

Moderne tehnologije "keyless" otključavanja, unatoč svojoj namjeni da olakšaju svakodnevicu vozača omogućujući im pristup i pokretanje vozila bez vađenja ključeva iz džepa, našle su se na meti lopova. Zahvaljujući dosegu signala od 5 do 20 metara, ovi ključevi postaju laka meta za one s odgovarajućom tehnologijom i znanjem za kloniranje njihovih signala, piše El Pais.

Diljem Europe pronađe se tek 10 do 15 posto ukradenih automobila što ukazuje na ozbiljnost situacije. Unatoč naporima proizvođača da proizvedu sve sigurnija vozila, kriminalci su često korak ispred, koristeći elektronske alate za kopiranje pristupnih kodova umjesto fizičke sile.

Jedan od alata koji se ističe u ovom kontekstu je Flipper Zero, uređaj koji omogućava hakiranje digitalnih uređaja, uključujući automobile. Ovaj uređaj, koji podsjeća na igračku Tamagotchi iz devedesetih, legalno se prodaje i može se koristiti za interakciju s raznim digitalnim sustavima. Iako je dizajniran za legalne svrhe, poput kopiranja starih kontrola pristupa, zloupotrebljava se u kriminalne svrhe, uključujući i krađu vozila.

Društvene mreže odjekuju primjerima zloupotrebe Flipper Zeroa, od otvaranja vrata domova do mijenjanja cijena na benzinskim postajama. Ovaj trend uzrokuje zabrinutost među vlastima različitih zemalja koje su već u brojnim zemljama poduzele korake u ograničavanju distribucije ovog uređaja na svojim teritorijima.

image

Krada auta, ilustracija

Profimedia

S obzirom na rastuću prijetnju kibernetičkog kriminala, vozači i proizvođači automobila morat će pronaći nove načine zaštite svojih vozila od ovakvih tehnološki naprednih metoda krađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 00:31