KOMPLETAN VODIČ

Autom na godišnji: Na što morate paziti prije odlaska na more ali i nakon što se vratite

Donosimo vam najvažnije savjete kako svoj automobil ali i sebe pripremiti za putovanje koje će možda biti iscrpljujuće

Odlazak na godišnji odmor

 Profimedia

Velika većina Hrvata na godišnji odlazi osobnim automobilom, a najčešće odredište im je jadranska obala. Za mnoge to znači put od 400, 500, 600 i više kilometara, često u velikim gužvama i pri ekstremnim vrućinama. Za automobile koji većinu vremena provode u gradskim gužvama i na kratkim dionicama tako nešto može biti svojevrsni šok, pogotovo ako su stariji. U nastavku vam donosimo najvažnije savjete kako svoj automobil ali i sebe pripremiti za iscrpljujuće putovanje, ali i što napraviti nakon što se vratite s mora.

Prije godišnjeg

Gume

image

Mjerenje tlaka u gumama

Profimedia

Prije odlaska na odmor obavezno provjerite pritisak u gumama i prilagodite ga velikoj masi koju vozite sa sobom. Koji je ispravan pritisak i kako ga prilagoditi maski pronaći ćete u uputama vozila. Prenizak pritisak u gumama može uzrokovati njihovo neravnomjerno trošenje i deformaciju. Također provjerite je su li gume istrošene i ima li na njima oštećenja.

Ulje

image

Točenje ulja u motor

Profimedia

Obavezno provjeriti razinu ulja u motoru. Ako ga ima premalo nadolijte. Nedovoljna količina ulja umotoru može izazvati težak kvar i potpuno uništiti motor. Ako vam auto troši više ulja uzmite sa sobom i rezervno.

Sustav hlađenja

image

Klima u autu

Profimedia

Odlazak na more može biti posebno zahtjevan za sustav hlađenja motora. Spora vožnja u koloni na visokim temperaturama opterećuje ga maksimalno. Provjerite razinu rashladne tekućine i nadolijte ako je potrebno. Oprez: ako am auto "zakuha" na putu možete nadodati i vodu, no pričekajte da se motor ohladi jer kad je motor vruć sustav je pod pritiskom i iz otvora za nadolijevanje može šikljati vruća para i voda što može uzrokovati ozbiljne ozljede.

Svjetla

Provjerite funkcioniraju li vam sva svjetla na automobilu. Tu mislimo i na dnevna svjetla, žmigavce, stražnje pozicije, svjetla kočnica, svjetlo za kretanje unatrag. Ako auto nema automatsko namještanje visine svjetala obavezno ručno prilagodite visinu snopa s obzirom na opterećenje. Tako nećete smetati drugim vozačima i bolje ćete osvijetliti cestu.

Akumulator

Ako vam je akumulator tijekom zime pokazivao znakove istrošenosti obavezno ga zamijenite prije odlaska na godišnji. Naime i velike vrućine negativno utječu na akumulator te može doći do problema.

Klima uređaj

image

Klimatizacija u autu

Profimedia

Provjerite radi li vam klima uređaj ispravno. Ako ga dugo niste servisirali možda je sada idealno vrijeme da posjetite specijaliziranu radionicu.

Krovni nosači i krovne kutije

image

Krovni nosači

Ivan Lacković

Dva puta provjerite jeste li ispravno montirali nosače i kutiju, dobro zatvorili kutiju, ispravno pričvrstili bicikle... Pazite da masa stvari na krovu ne prelazi maksimalnu dozvoljenu masu jer u suprotnom vaš automobil može biti vrlo nestabilan u zavojima. S teretom na krovu uvijek vozite nježnije i sporije nego bez njega.

AdBlue

image

Ad Blue

YouTube Screenshot

Ako vozite dizel s filterom čestica koji koristi AdBlue provjerite razinu i napunite ako je potrebno. Nikad ne možete biti sigurni da će ga biti na vašoj destinaciji, pogotovo ako se radi o manjem otoku.

Posjetite servis

image

Servis automobila

Profimedia

Ako je redoviti servis automobila ubrzo nakon godišnjeg ozbiljno razmislite da ga obavite prije. Tako ćete biti sigurniji da vas auto neće iznevjeriti. Također, mnoge auto kuće i lanci servisa nude takozvane "ljetne provjere auta za 1 kunu". Ako vam je auto stariji iskoristite priliku da bi saznali je li siguran za odlazak na odmor.

Pomoć na cesti

image

Pomoć na cesti

Marko Miščević/CROPIX

Uplatite policu pomoći na cesti. Ako se dogodi veći kvar ili nesreća imat ćete besplatno "šlepanje", a manji kvar će vam stručnjaci iz pomoći na cesti ukloniti besplatno. Tako ćete osjetno uštedjeti jer pomoć na cesti je svojevrsna sreća u nesreći i posebno se isplati za starije automobile koji su skloniji kvarovima.

Pripremite sebe

Osim automobila morate misliti i na sebe prije potencijalno dugog i iscrpljujućeg puta. Nikad ne znate kada ćete zapeti u koloni. Na put krenite odmorni i ponesite sa sobom veliku količinu vode. U principu dvije litre po osobi trebale bi biti dovoljne. Ne zaboravite na hranu, a ako putujete s djecom pobrinite se da i imate neku dodatnu zabavu za njih (društvene igre, tablet ili mobitel s crtićima, knjige, slikovnice, igračke). Također ponesite toplu odjeću za slučaj da zapnete u prometu tijekom noći. Noći u Lici i Gorskom kotaru mogu biti vrlo hladne i usred ljeta.

Nakon godišnjeg

Operite i očistite auto

image

Pranje automobila

Profimedia

Odmah nakon povratka s odmora detaljno operite automobil izvana i očistite ga iznutra. Ne dozvolite da prljavština koju ste sigurno pokupili ako ste išli na more postane tvrdokorna. Posebno opasan je izmet ptica koji može trajno oštetiti lak, ali i morska sol koja se možda akumulirala na autu.

Detaljno provjerite lak

Provjerite ima li novih tragova od udaraca kamenčića. Ako su oštećenja takva da se vidi lim, odmah ih popravite da ne bi došlo od pojave hrđe. Također, čest problem na moru je smola iz crnogoričnog drveća koja može oštetiti lak ako se brzo ne ukloni. Za uklanjanje obavezno koristite specijalna sredstva za automobile, nikako preparate za kućanstvo, aceton, razrjeđivač i slično jer bi mogli trajno oštetiti lak.

Izvadite sve iz automobila

Odmah nakon povratka izvadite sve stvari koje ste u auto stavili zbog godišnjeg. Svaki kilogram više negativno utječe na potrošnju automobila. 100 kilograma dodatne mase podiže potrošnju za oko 5 posto.

Skinite nosače i krovne kutije

image

Skidanje krovnih nosača

YouTube Screenshot

Neki vozači nerijetko još tjednima nakon povratka s godišnjeg odmora voze automobil s krovnim nosačima i kutijama. To znatno utječe na aerodinamiku i povećava potrošnju goriva za do 20 posto. Također pri većim brzinama stvara i neugodnu buku. Skinite sve s krova odmah nakon povratka.

Provjerite pritisak u gumama

Ako ste prije godišnjeg podizali pritisak u gumama zbog velikog opterećenja automobila nakon godišnjeg ga provjerite i smanjite ako je to potrebno. Prevelik pritisak može dovesti do slabijeg držanja auta u zavojima, dužeg puta kočenja i neravnomjerno trošenja guma zbog kojeg će gume kraće trajati.

Provjerite tekućine

image

Provjera tekućina u automobilu

Profimedia

Na putu i tijekom godišnjeg na moru automobil može biti izložen ekstremnim uvjetima. Zato je pametno i nakon povratka provjeriti razinu ulja i tekućine za hlađenje motora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 08:41