Dobro je znati

Akumulator vam je prazan: Koliko dugo trebate voziti da biste ga napunili u vožnji?

Velika je vjerojatnost da vam se jednom u životu dogodilo da ne možete pokrenuti automobil zbog praznog akumulatora

Slab akumulator (ilustracija)

 Profimedia

Zima je stigla, a hladnije vrijeme na meti ima automobile sa slabijim akumulatorima. Velika je vjerojatnost da vam se jednom u životu dogodilo da ne možete pokrenuti automobil zbog praznog akumulatora, pa ste tražili pomoć kabela za startanje.

Nakon što ste uspjeli automobil konačno upaliti, vjerojatno ste se zatim zapitali: ‘Koliko dugo i daleko se moram voziti da se akumulator dovoljno napuni za sljedeće pokretanje?‘. Revija HAK je odgovorila.

image

Zamjena akumulatora (ilustracija)

Profimedia

"Njemački autoklub (ADAC) preporučuje pomalo nejasno duže vrijeme vožnje ili dužu udaljenost u jednom potezu. Zapravo, teško se može dati točan broj kilometara i minuta, jer vrijednost ovisi o mnogim čimbenicima kao što su starost akumulatora, performanse alternatora i vanjska temperatura".

image

Zamjena akumulatora (ilustracija)

Profimedia

Ipak, postoji pravilo, ističe Revija HAK. "To je uglavnom pola sata vožnje, a najviše cijeli sat u lošim uvjetima. Trebalo bi biti dovoljno da akumulator bude dovoljno napunjen. U tom periodu ne gasite motor. Vozite normalnom brzinom i ne morate podizati broj okretaja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:58