DOBRO JE ZNATI

SAVJETNIK: NIKADA NE PERETE MOTOR VAŠEG AUTOMOBILA? Pogrešno! Evo zašto biste trebali i kako!

 
 Youtube screenshot

Ovih dana u rano proljeće s konačnim odlaskom zime pravi je trenutak za osvježavanje i temeljitije pranje naših automobila, a što često uključuje i pranje motora. Razlog: na cestama kojima smo vozili, osim standardne prljavštine, prašine, vode i masnoće, na podvozje, podnicu i u motorni prostor automobila nakupilo se soli i ostalih sredstava za posipanje cesta protiv smrzavanja. Sasvim sigurno, uklanjanje svega toga pomaže dugovječnosti naših automobila, no pranje motora svojevrsna je tema oko koje se lome koplja u raspravama brojnih vozača. Neki smatraju kako pranje motora uopće ne utječe na rad i trajnost automobila te kako je taj posao apsolutno suvišan, dok drugi smatraju kako se čist motor automobila koji nije "zagušen" prljavštinom lakše hladi i bolje radi, a i opći je estetski dojam daleko bolji kada se podigne poklopac. Činjenica je kako tijekom godina eksploatacije i bezbrojnih prijeđenih kilometara, prljavština s prometnica, trulo lišće, posjeti servisu koji uključuju izmjenu ulja i raznih tekućina na što se kasnije uhvati i prašina, definitivno nagrđuje motorni prostor. Stoga bi održavanje motornog prostora i pranje motora trebalo biti sastavnim dijelom održavanja automobila jer je u principu riječ o "zdravoj navici" koja pridonosi duljem vijeku vozila, ali i sigurnosti.

No, mnogi vozači nikada ne peru motore svojih automobila iz jednostavnog razloga: zapravo ne znaju na koji način se motor čisti pa se boje mogućih oštećenja ako pristupe tom poslu jer su brojni sustavi oko samog motora osjetljivi i ne podnose vlagu te oksidaciju. Istina je kako je motor vrlo otporan i zahvalan za čišćenje, no doista valja imati na umu kako posao pranja ima svojih zakonitosti. Direktno pranje vodom pod pritiskom iz šmrka ili pretjerano korištenje odmašćivača pritom se nikako ne preporučuju. Na tržištu postoji puno sredstava za čišćenje i pranja koji su prikladni za tu svrhu koji nam olakšavaju posao ako sami krenemo u tu avanturu, a valja kazati i da mnoge bolje autopraonice između ostalog, nude i usluge specijalnog čišćenja i pranja motornog prostora. Ako se ipak ne želite obratiti specijalistima, za početak prvo što trebate imati jest dobar kompresor bez kojeg će biti teško ukloniti sve nakupljene ostatke tijekom vremena. Poželjno je koristiti komprimirani zrak jer ćete tako izbjeći bilo kakvu štetu od vode na elektronskim sustavima, elektrici ili kontrolnoj jedinici. Najprije treba ukloniti sve krupne nečistoće koje se nalaze oko motora, a sve vidljive dijelove treba dobro "ispuhati" od blata, lišća i sasušenih masnoća. Najbolje sredstvo za pranje motora je antikorozivni sprej ili antikorozivno tekuće sredstvo za odmašćivanje, a ono što je najbitnije, motor je najbolje prati ujutro nakon dugosatnog mirovanja kada je motor potpuno hladan.

Površine koje smo počeli prati prvo treba poprskati odgovarajućim sredstvom za pranje i odmašćivanje uz puno pažnje kako ne bismo poprskali osjetljivu elektroniku i pojedine spojeve. Stoga kao zaštitu za takve elemente, ali i alternator te sve izložene, kablove, filtere i usis zraka na motoru nabavite najlonske vrećice i dobro ih zaštitite umotavanjem. Važno: kod ispiranja koristimo samo onoliko vode i sredstva za čišćenje koliko nam je potrebno, a ako niste sigurni hoće li mlaz oštetiti pojedine elemente oko motora, koristite obično crijevo s normalnim mlazom za pranje. Ako pak imamo razloga vjerovati kako bi i mala količina vode mogla doveti do problema, motor tada ne treba ispirati vodom već samo vlažnom krpom ukloniti svu zaostalu prljavštinu s motora, crijeva, plastike i filtera. Potom se vraćamo kompresoru i još jednom ispuhujemo viškove nakon pranja i kako bismo sve posušili.

Vlasnicima starijih model automobila pritom će pranje motora biti manje rizično zahvaljujući tome što imaju manje elektronike, no i kod njih nakon pranja valja komprimiranim zrakom dobro posušiti sve električne sklopove, razvodnik paljenja, kablove za svjećice i bobinu. Jasne su prednosti pranja motora: osim same estetike, ispiranje motora vodom omogućuje vizualnu provjeru propuštanja ulja ili vode što bi kasnije moglo uzrokovati ozbiljna oštećenja motora, a lakše se uoči i eventualna pohabanost gumenih i plastičnih crijeva ili dotrajali remen. Valja kazati i kako cijeli sustav i sam motor doista efikasnije rade ako nisu opterećeni debelim slojem masnoće i prašine. Zbog svega toga, povremeno pranje motora poželjna je radnja premda ima svojih rizika i traži pažljiv pristup, no uz sve prednosti pranja, jednom kada dobro operete motor i očistite motorni prostor, održavati motor redovitim brisanjem puno je jednostavnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:05