rabljeni automobili

Kakav je kao rabljeni Volvo V40? Švedski kompakt ima puno aduta i tek pokoju manu, najtraženiji dizelaši

Volvo V40 se ističe vrhunskom izradom i ergonomijom, i spada u gornji segmenta kompakata

Volvo V40

 Volvo

U razdoblju od 2012. do 2019., Volvo V40 donio je duh Skandinavije u segment kompaktnih automobila, no kakav je kao rabljeni? Kvaliteta i premium osjećaj u kompaktnoj klasi ne moraju nužno biti povezani s visokom cijenom, najbolji primjer je Volvo V40, a posebno izdvajamo dizelski model Volvo V40 D2 koji su trenutno dostupni na domaćim oglasima od 12.500 pa sve do 20.000 eura, a vrlo je zanimljiva i snažnija D4 izvedba, posebno sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem.

image

Volvo V40

Volvo

Unatoč činjenici da je predstavljen 2012. godine, V40 i danas izgleda moderno i svježe. Teško je uočiti da je V40, proizveden u Nizozemskom Gentu, platformu dijeli s Fordom Focusom. Njegov elegantno zakrivljeni stražnji dio definitivno predstavlja jednu od najatraktivnijih značajki. Takav dizajn odaje počast kultnom Volvu P1800 ES što ga čini prepoznatljivim.

Unutrašnjost vozila s plutajućom središnjom konzolom obiluje pozitivnim dojmovima kad sjednete za volan i pažljivo odabranim materijalima.

image

Volvo V40

Volvo

Kupci mogu birati između raznih paketa opreme, gdje već osnovna Kinetic linija nudi zadovoljavajuću razinu luksuza, dok su Summum, Ocean Race i Inscription opcije za one koji žele više. Model Cross Country nudi dojam avanturizma.

Volvo V40 se ističe vrhunskom izradom i ergonomijom, smještajući se u gornji dio segmenta kompaktnih automobila.

Unatoč specifičnom dizajnu, prednji prostor nudi iznenađujuće mnogo udobnosti, slično modelima iz više klase. Ergonomski dizajnirana sjedala posebno su udobna, dok stražnji prostor, optimiziran za dvoje putnika, zahtijeva kompromise u pogledu prostora za noge, što dugotrajna putovanja može učiniti manje ugodnima.

image

Volvo V40

Volvo

Prtljažnik s kapacitetom od 335 do 1032 litre očekivano nije na razini Volvo karavana, a visoki prag za utovar pomalo otežava ukrcaj prtljage jer je treba podizati.

U vožnji nije bilo puno pritužbi na neke posebno iritantne zvukove, a kontrolna ploča i obloge vrata proizvode tek tiho šuškanje.

Opći dojam kvalitete ostaje visok, s minimalnim znakovima trošenja i ergonomski oblikovanim sjedalima koja i dalje pružaju dobar osjećaj. Auto je dolazio s parkirnim senzorima i kamerom za vožnju unatrag.

image

Volvo V40

Volvo

Volvo V40 pruža izvanrednu sigurnost zahvaljujući bogatom paketu sigurnosnih opcija. Kabina je dizajnirana da bude znatno čvršća od Ford Focusa, s brojnim značajkama sigurnosti, uključujući standardni zračni jastuk za pješake i, nakon redizajna 2016., moderna LED svjetla. Veliki plus je i raznolikost dostupnih sigurnosnih asistenata.

U 2014., Volvo je obnovio svoju ponudu motora s novom generacijom VEA (Volvo Engine Architecture), uključujući širok spektar pogonskih opcija od turbo benzinskih motora do dizelskih varijanti, sve s fokusom na izdržljivost i efikasnost.

image

Volvo V40

Volvo

Na koncu, Volvo V40 nudi izvrsnu kvalitetu i jedinstveni dizajn po povoljnim cijenama na tržištu rabljenih vozila, s određenim kompromisima u pogledu prostora i infotainment sustava.

Prednosti:

- Visokokvalitetna izrada u segmentu premium kompaktnih vozila

- Bogata ponuda motora i opreme

- Visoka razina sigurnosti

Mane:

- Neočekivano nepraktičan za Volvo

- Ograničen prostor na stražnjim sjedalima

- Za današnje pojmove zastarjeli sustav infotainmenta

image

Volvo V40

Volvo

TEHNIČKI PODACI

V40 D4

Motor dizelski, common-rail

Obujam 1984 ccm

Snaga 130 kW/177 KS pri 3500/min

Moment 400 Nm pri 1750/min

Mjenjač automatski, 6 stupnjeva

Pogon na prednje kotače

Dimenzije 437x180x144,5 cm

Osovinski razmak 265 cm

Prtljažnik 335 litara

Gume 205/55 R17

Težina/nosivost 1597/443kg

Brzina 215 km/h

0-100 km/h 8,3 sekundi

Potrošnja 6,7 l/100 km

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 20:22