rast od 26 posto

Kad su rabljeni iz uvoza u pitanju, i u 2023. su dizelaši prvi izbor, a Hrvatima je jedan model svetinja

Već godinama u svijetu rabljenih kolo vode isti igrači - Golf i Passat, BMW serije 3, Audi A4 i Renault Megane

VW Golf TDI

 Ivan Lacković

Nakon oporavka tržišta novih automobila od pandemije i krize čipova, krenulo je i tržište rabljenih. Cijene su počele padati još početkom godine, a zatim su se u ljeto i stabilizirale.

Posljedica je priličan rast unosa, odnosno uvoza rabljenih automobila, uglavnom iz Njemačke, ali i Italije, Francuske, Belgije... Tijekom 2023., naime, kod nas su prvi put registrirana čak 78.852 rabljena automobila, što nije samo rast od priličnih 25,9 posto u odnosu na 2022., nego i blizu rekordu iz pretpandemijske 2019., kad je na našem tržištu prvi put registrirano čak 84.404 automobila.

image

VW Golf

Ivan Lacković

Najtraženiji su, dakako, automobili njemačkih proizvođača (Audi, BMW i Mercedes), pod uvjetom da ih pokreće dizelski motor (3:1 u odnosu na benzince). Električne automobile kupuju tek rijetki.

Što se tiče modela, naši kupci i dalje igraju na sigurno - čak 13.841, što je gotovo svaki peti prvi put registrirani rabljeni automobil, na masci nosi zaštitni znak tvrtke iz Wolfsburga.

image

Modeli, rabljeni

Auto klub

U uvjerljivom vodstvu je, dakako, Volkswagen Golf, a brojka se zaustavila na 6232 primjerka, gotovo kao iduća tri na ljestvici zajedno – BMW serije 3, Volkswagen Passat i Audi A4, koji su na sedmo mjesto izgurali prošlogodišnjeg drugoplasiranog Renaulta Clio.

image

VW Passat

Ivan Lacković

Između se progurala još i Škoda Octavija, kao i lani trećeplasirani Renault Megane. Kao i prethodnih godina, ljestvicu najpopularnijih marki predvode njemačke marke – u prvih pet samo trećeplasirani Renault nije Made in Germany, a u deset još samo Peugeot, Škoda i Nissan.

image

Marke, rabljeni

Auto klub

Testovi rabljenih na autoklub.hr

VW Golf

VW Passat

BMW Serija 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 21:28