servis

Snijeg i led pozivaju na oprez: Imamo popis korisne opreme za zimu i sve cijene

Zimske uvjete u prometu ne treba podcijeniti i na njih se uvijek najbolje pripremiti unaprijed

Snijeg, Ilustracija

 CROPIX

Krajnji je čas za pripremu za najhladnije doba godine već sada sredinom prosinca. U prvom i drugom mjesecu, iskustva govore, mogu se očekivati svakojake nepogodne, od magle, rosulje, lišća na cesti do snijega, poledice i niskih temperatura, no nije neuobičajeno da se vremenski uvjeti naglo pogoršaju već krajem studenog, pogotovo u kontinentalnom i planinskom dijelu zemlje.

Ne čudi stoga što je zakonodavac propisao obaveznu zimsku opremu na tzv. zimskim dionicama (koje uključuju čitavu dužinu autocesta A2, A3, A4, A5 i A6, te A1 od Zagreba do Maslenice kao i 1523 km državnih i županijski cesta). I to već od 15. studenog tekuće pa sve do 14. travnja iduće godine.

image

Snijeg, ilustracija

Zeljko Tutnjević/CROPIX

Pod obaveznom zimskom opremom smatraju se obične gume s najmanje 4 mm profila te lanci za snijeg na pogonskim kotačima ili zimske gume na sva četiri kotača. Zimske gume neusporedivo su sigurnije za vožnju zimi već samim time što imaju drukčiji sastav mješavine u gaznom sloju koji ih čini daleko mekšima i podatnijim na niskim temperaturama. Ljetne gume, s druge strane, postaju tvrde i znatno im slabi prianjanje kada se temperatura približi 7 stupnjeva.

Osim toga, zimska guma u startu ima dublji profil, a i dizajn gazne površine gume s gotovo pet puta više odvodnih kanala što omogućuje učinkovitije izbacivanje i odvodnju vode postrance i iza gume.

Također, zimska guma ima i do četiri puta bolji kontakt sa snježnom podlogom od ljetne gume, stoga bi ih svakako trebali na vrijeme montirati. Napokon, ako to ne učinite i prometujete na dijelovima ceste i u vrijeme kada je obavezna zimska oprema to povlači sa sobom kaznu do 1000 kn.

Ne zaboravite da padom temperature zraka pada i tlak u gumama, tako da ih u pravilu treba nadopuniti zrakom. Pritom je važno znati da pritisak u gumama svakako treba provjeriti kada su gume hladne, odnosno prije same vožnje, jer se gume već nakon nekoliko odvoženih kilometara zagriju i tlak automatski poraste.

image

Snijeg, ilustracija

CROPIX

Također, svakako na vrijeme u automobil ulijte zimsku tekućinu za pranje stakla kako se postojeća ne bi smrznula na niskim temperaturama i tako oštetila sustav za pranje stakala.

Vidljivost je ključna za sigurnu vožnju, a ona je itekako ugrožena u zimskim uvjetima s malo dnevnog svjetla i dugim mrakom, maglom te brojnim i čestim padalinama poput rosulje i snijega. Ne zaboravite stoga uvijek imati upaljena glavna svjetla prilikom vožnje u zimskom razdoblju, čak i po danu, jer u suprotnom riskirate s kaznom od 300 kuna.

Provjerite i jesu li sva svjetla na vašem vozilu ispravna te zamijenite žarulje ako je to potrebno. Do problema sa svjetlima može doći i na putu, pa je korisno imati i dodatnu kutijicu s rezervnim žarulja u prtljažniku. Sada je pravo vrijeme i da provjerite u kakvom je stanju akumulator vašeg vozila. Možda trenutno ne primjećujete nikakve probleme, ali niske jutarnje temperature zimi brzo mogu dokrajčiti oslabljeni akumulator.

Naime, ne samo da zbog niskih temperatura pada njegov kapacitet, već i sve tekućine poput motornog ulja postaju gušće i pružaju veći otpor prilikom hladnog starta. Kako vas to ne bi iznenadilo baš kad žurite na posao, provjerite u kakvom je stanju i zamijenite ga prema potrebi. U trgovinama CIAK Auta možete naći širok izbor akumulatora po povoljnim cijenama.

image

Snijeg, ilustracija

Tom Dubravec/CROPIX

Za hladnih zimskih jutra od ključne je pomoći strugalica za led pa već sada stavite u vozilo taj mali, ali itekako koristan alat. Kako biste dobro vidjeli i kada započnete vožnju, važno je da imate i kvalitetne brisače. Ovo je idealno doba za zamjenu dotrajalih brisača koji ostavljaju crte, preskaču ili škripe po staklu.

Nije ih velika mudrosti promijeniti pa to možete učiniti sami, ali je važno da prethodno kupite adekvatne brisače za vaše vozilo pri čemu vam mogu pomoći prodavači u trgovinama CIAK Auta. Led sa stakla, doduše, možete ukloniti i posebnim sprejevima, ali metlicu je svakako nužno imati kada padne snijeg. Naime, prema zakonu, vaša je dužnost prije vožnje osigurati primjerenu vidljivost i ukloniti snijeg s auta. U protivnom vam prijeti kazna od 700 kuna. I pritom nipošto ne zaboravite očistiti registarske pločice!

S obzirom na to da je zima najhladniji dio godine, obratite pažnju i na tekućine u motoru. Rjeđe ulje koje lakše teče primjerenije je za uporabu u motoru u zimskom dijelu godine, a ključno je da rashladna tekućina motora, poznata i kao antifriz, ima dovoljno nisku točku ledišta koju je lako provjeriti u svakoj stanici za tehnički pregled.

Stara rashladna tekućina s previsokom točkom ledišta može izazvati havariju u motoru i napraviti ogromnu štetu. Ako niste sigurni u kakvom je stanju ona u vašem autu, radije je preventivno zamijenite. Isto vrijedi i za tekućinu za kočenje, s obzirom na to da ona na sebe privlači vlagu pa ju treba mijenjati svake dvije godine.

image

Snijeg, ilustracija

REUTERS

Zimi vjerojatno ne razmišljate puno o klima uređaju, ali on je također važan faktor za dobru vidljivost. Zimi je, naime, puno vlage u zraku, a unosimo je u auto i s našom obućom i odjećom, zbog čega se stakla brzo i lako magle. Klima uređaj svojim radom isušuje zrak i može brzo očistiti vjetrobransko staklo te omogućiti potrebnu vidljivost. Zato ga koristite i zimi, naročito zato što se cirkuliranjem radnog medija podmazuje njegov kompresor što mu osjetno produžuje vijek trajanja.

14 CIAK-ovih proizvoda s kojima je vožnja zimi sigurnija

image

CIAK ponuda

Nikud bez zimskih guma 451 kn

Zimske gume znatno su učinkovitije i nude daleko bolje prianjanje na snijegu i ledu, a ne moraju biti preskupe. Primjerice, Lassa je turski brend iza kojeg stoji Continetal, a njihov model Snoways 4 u dimenziji 185/65 R15 88T stoji razumnih 451 kn. CIAK Auto pri kupnji nudi besplatnu zamjenu.

image

CIAK ponuda

Sprječava havariju motora 32 kn (1 litra)

Rashladnu tekućinu motora, poznatu i kao antifriz, možete kupiti u pakiranjima od pet, tri ili jedne litre već od 32 kune. S obzirom na potencijalnu štetu ako se smrzne, dvojbe oko zamjene ne bi trebalo biti. Pantherol Antifreeze G12+, primjerice, ne sadrži nitrite, amine i fosfate, te nudi pojačanu zaštitu od korozije.

image

CIAK ponuda

Jednostavna i praktična 13 kn

Strugalica za led možda je najmanji, ali neizostavan dio zimske opreme vašeg automobila. S njome je ujutro za vrijeme mraza i leda lako očistiti stakla. Model Gumiplast-Tehno je jednostavan, kompaktnih dimenzija i s lakoćom odstranjuje snijeg i led sa stakla.

Štiti gumene dijelove zimi 37,60 kn (400 ml)

Silikonski sprej je svestrani proizvod za zaštitu svih gumenih dijelova vašeg vozila. Zahvaljujući posebno odabranim sastojcima učinkovito štiti, sprječava starenje površine i njeno smrzavanje zimi. Zahvaljujući UV filtrima, dugotrajno čuva boju gume u izvornom tonu.

image

CIAK ponuda

Uvijek ga je dobro imati 47 kuna

Elastično uže za vuču nije skupo, a može biti od velike pomoći ako vam se pokvari auto. Njime vas drugi vozač može povući do najbližeg servisa, što je bolji scenarij nego da na hladnoći čekate službu Pomoći na cesti.

image

CIAK ponuda

Nosite sa sobom lance 197,52 kn

Ako nemate zimske gume, lanci za snijeg za pogonske kotače moraju svakako biti u vašem automobilu jer vam inače prijeti kazna pri vožnji zimskim dionicama. Njihovo montiranje može biti zahtjevno pa ga svakako isprobajte jednom na suhom.

image

CIAK ponuda

Sve u jednom kompletu 251,12 kn

Komplet obavezne opreme možete kupiti u CIAK Auto trgovinama za 251 kunu, a sadrži set rezervnih žarulja, euro-trokut za obilježavanje mjesta nezgode, Prvu pomoć HRN1112, reflektirajući prsluk XL veličine. Komplet dolazi u praktičnoj torbici.

image

CIAK ponuda

Važno je vidjeti 12,50 kn (1 litra)

Već sada svakako dolijte zimsku tekućinu za pranje stakla jer ako temperatura naglo padne, postojeća vam neće biti od velike koristi. Ako se smrzne, bespotrebno riskirate kvar sustava za pranje stakla, a litra stoji samo 12,50 kn. Provjerite s prodavačem treba li ju razrjeđivati.

image

CIAK ponuda

Zaštita za kotače 224 kn (4 kom)

Sol, puno vlage i kamenčići koji se često zimi nalaze na cesti lako mogu oštetiti izložene dijelove automobila poput kotača. Zato razmislite o zaštiti kotača plastičnim ukrasnim poklopcima. Sparco plastični poklopci za kotače od 15 cola stoje 224 kn.

image

CIAK ponuda

Pretvaraju noć u dan 33,68 kn

Premda je set rezervnih žarulja dio kompleta obavezne opreme CIAK Auta, nije loše pri ruci imati i dodatne žarulje. Poput, primjerice, žarulja MI3 H7 12 V 55 W (u pakiranju dolaze dva komada), koje donose 30 posto više svjetla na cestu i vožnju čine sigurnijom.

image

CIAK ponuda

Za neometan pogled 47 kn

Kvalitetni brisači su bez sumnje najvažnija stvar za dobro vidljivost u lošim vremenskim uvjetima tako da na njima ne treba štedjeti. S cijenom nižom od 50 kuna to je nešto u što se zaista isplati uložiti, a sada, pred zimu, je upravo idealno vrijeme za njihovu zamjenu.

image

CIAK ponuda

Pokretom ruke do čistog stakla 32,72 kn

Visokokvalitetna krpa Original American Canebo idealna je za čišćenje unutrašnjosti, stakla, metala i drugih glatkih površina. Prednost joj je što upija prašinu, briše mrlje i ne ostavlja ogrebotine. Dolazi u praktičnom pakiranju.

image

CIAK ponuda

Pomoć kod gumidefetka 44,10 kn

Zimi su oštećenja guma češća nego u ljetnom periodu jer se ispod lišća, lokvi, bljuzge i snijega svašta može sakriti. Sprej za krpanje guma je dobro rješenje za prvu ruku jer ne treba skidati gumu za privremenu sanaciju oštećenja.

image

CIAK ponuda

Nikud sa slabim akumulatorom 502,88 kn

Niske temperature brzo će stajati glave vaš akumulator ako je star i potrošen. CIAK Auto nudi široki izbor vlastitih akumulatora koji nude odličan omjer uloženog i dobivenog

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:35